Spitalul din Cărbunești va trata pacienții cu COVID-19

2279

Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești va primi și trata bolnavii de coronavirus, care au și alte afecțiuni. Decizia a fost luată la nivel central, deși inițial a fost propus spitalul din Rovinari. „Ne-au luat pe nepregătite”, susține managerul Constantin Tîrziu. Reacțiile nu au întârziat să apară.

Pacienții din Gorj, infectați cu noul coronavirus, vor fi tratați la spitalul din Cărbunești. Decizia a fost luată într-o videoconferință-maraton cu managerii de spitale, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Inițial, a fost luat în discuție spitalul din Rovinari.
„La prima videoconferință de marți, de la ora 11.00, care a avut loc la nivelul DSP-ului, cu ministrul Sănătății și secretarii de stat, s-a propus spitalul din Rovinari. Spitalul Rovinari și-a prezentat o listă cu doleanțele, cu ce are să primească, aparatură, medici și așa mai departe, dar când ne-am dus la a doua videoconferință, cu președintele țării, cu premierul și miniștrii, când s-a ajuns la Gorj, dintr-odată s-a schimbat ideea de a nu mai fi spitalul din Rovinari, ci spitalul din Târgu-Cărbunești. Lucru care m-a surprins total. (…) Am luat legătura cu prefectul, cu președintele Consiliului Județean, cu secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, se pare că lucrurile sunt bătute în cuie și nu putem face nimic. Asta nu înseamnă că noi nu voiam, pentru că, până la urmă, o să ne ajungă rândul la fiecare spital din Gorj să trateze astfel de pacienți. Dar, nu știu, mi s-a părut puțin așa ca un cuțit în spate”, a declarat dr. Constantin Tîrziu, managerul Spitalului de Urgență Târgu-Cărbunești, la Radio Infinit.

„Vor fi echipe de lucru”
Spitalul din Cărbunești a început deja externările pacienților și urmează să se pregătească pentru noul scenariu. „Toți ceilalți bolnavi vor fi externați din spital. Nu mai facem nicio intervenție chirurgicală, nicio internare, absolut nimic”, mai spune managerul Tîrziu, nevoit să amenajeze spații de odihnă pentru personalul care va ajunge în situația de a nu mai putea părăsi spitalul.
„Am avut o ședință imediat cu șefii de secție și o parte din medicii care erau de gardă la spital. Vor fi echipe de lucru. Eu, ca manager, trebuie să am grijă de personalul meu, ca să poată trata pacienții care vor veni aici. În momentul de față trebuie să asigur niște condiții suplimentare în care vor lucra oamenii. Vom lucra în echipe, de 2-3-4 medici pe fiecare secție în parte, trei zile, cinci zile, cât vom rezista. După aceea vine altă echipă și altă echipă. Eu trebuie să le asigur oamenilor acestora un loc de odihnă, să nu se mai ducă în familii. Am fost luați pe nepregătite”, a precizat dr. Tîrziu.

Reacție: Distrugeți acest oraș!
Fostul viceprimar Ion Fugaru nu este de acord ca la Cărbunești să fie tratați bolnavii cu COVID-19. „Fac un apel public la primarul orașului Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău și directorul spitalului Târgu-Cărbunești, Constantin Tîrziu, să facă toate demersurile în a nu declara acest spital pentru vindecarea celor cu acest virus. Fiți responsabili pentru acest oraș, nu-l distrugeți definitiv, cred că asta vă doriți, ori dacă primarul orașului Rovinari a fost împotrivă, ai noștri au făcut demersuri în acest sens. În această situație vă bateți joc de toate cadrele medicale, asistenții medicali și personalul auxiliar, ori de acești oameni care lucrează în acest spital o să fugă toată lumea, nu mai au voie să se apropie de noi. Eu știu că cei responsabili vă gândiți că o să vi se umfle conturile, dar distrugeți acest oraș definitiv”, a postat Fugaru, pe o rețea de socializare.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.