Specialist în cancerul la sân, în fiecare lună la Târgu-Jiu!

5181

Începând din luna noiembrie, la Târgu-Jiu, va fi prezent Dr. Florin Bobircă, medic primar chirurg, cu supraspecializare în chirurgia oncologică. Medicul vrea astfel să ajute comunitatea locală în descoperirea cancerului de sân, fiind necesară și îndrumarea către analizele necesare sau orientarea către cel mai potrivit tratament.

Echipa condusă de catre Dr. Florin Bobircă, Sef de Lucrări la Universitatea de Medicină ,,Carol-Davila” din București, este specializată în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar și în tehnica ganglionului santinelă și a operațiilor de conservare a sânului. Doctorul chirurg ne-a răspuns și la câteva întrebări, astfel:

Reporter: De ce este necesară o echipă de medici pentru tratamentul cancerului de sân?
Dr.Florin Bobircă: Diagnosticul și tratamentul cancerului de sân se realizează obligatoriu de către o echipă de medici, fiecare cu rolul său foarte important și bine stabilit, și anume: medicul radiolog este cel care care stabilește diagnosticul imagistic și prin puncție-biopsie, medicul oncolog decide, în funcție de stadiul bolii, care sunt etapele de tratament și le supraveghează; medicul chirurg intervine pentru scoaterea tumorii cu margini de siguranță sau a întregului sân, împreună cu 1-3 ganglioni (tehnica ganglionului santinelă) sau toți ganglionii din axilă; chirurgul pastician este cel care se ocupă de reconstrucția sânului; radioterapeutul intervine în momentul în care medicul oncolog decide că pacienta are nevoie de tratament cu raze.

Rep.: Cum reușiți să salvați sânul unei paciente chiar dacă are cancer?
Dr.F.B.: Depinde foarte mult de cât de avansată este tumora de sân. Actualmente există multe variante de tratament care pot să asigure o intervenție limitată, adică de păstrare a sânului. Totul este ca pacienta să urmeze cu mare strictețe planul de tratament și urmărire și să fii descoperit tumora în stadii cât mai timpurii. Ce trebuie să știți este că în situația în care chiar nu se poate pastra sânul, există variante, și anume: reconstrucția sânului în timpul aceleiași operații, sau așa numita ,,chirurgie oncoplastică”, care oferă un aspect estetic bun.

Rep.: Ce ne puteți spune, legat de temerea multor paciente ca vor rămâne dupa operatie cu ,,brat gros”?
Dr.F.B.: Noțiunea de ,,brat gros” se asociază, de obicei, cu mastectomia (scoaterea sânului în totalitate), cu limfadenectomie (scoaterea ganglionilor din axilă), cum aceasta operație este practicată din ce în ce mai puțin, în ultimii ani a scăzut foarte mult incidența acestui asa numit ,,brat gros”. Celelalte variante de tratament, cum este excizia limitată a sânului cu ganglion santinelă nu duc niciodată la apariția ,,brațului gros”.

Rep.: Cât de lung si anevoios este drumul spre vindecare al acestor paciente?
Dr.F.B.: De cele mai multe ori este un drum lung, însă noi, prin coagularea acestei echipe de medici specializați pe cancerul de sân, încercăm să-l și scurtăm și să-l facem cât mai puțin anevoios. Cooperarea din partea pacientelor este foarte importantă, dar și accesul cel mai rapid la tratament.

Rep.: Cum ați descrie un astfel de traseu al unei paciente cu o tumoră în stadii mai avansate, cum înțeleg că întâlniți mai frecvent?
Dr.F.B: Da, așa este, cel mai frecvent ne confruntăm cu paciente cu tumori mari, chiar și cu ganglioni implicați sau metastaze. Traseul ar fi de la diagnosticare, pe scurt, vizita la medicul oncolog care stabilește planul de tratament; în cazul în care nu este nevoie de chimioterapie înainte de operație se merge direct la intervenția chirurgicală (mastectomie/excizie limitată a sânului cu limfadenectomie/ganglion santinela), care presupune anestezie generală și 1-2 nopți de spitalizare, ulterior, în funcție de starea ganglionilor limfatici și de varianta de operație se optează pentru chimioterapie și/sau radioterapie. Pentru mai multe detalii și informatii puteti vizita și www.chirurgiadeozi.ro

Rep.: De ce v-ați hotărât să veniți la Târgu- Jiu, înțeleg că locuiți la București.
Dr.F.B.: Sincer vă spun, soția mea este originară din Târgu-Jiu, iar faptul că am venit deseori la consultații, la Târgu-Jiu, și m-am confruntat cu multe cazuri de paciente cu cancer de sân, aflate în impas, care nu aveau clar stabilit traseul de tratament, m-a făcut să recurg la această variantă.
Echipa de medici va fi prezentă o dată pe lună și oferă consultații la Centrul Medical pentru Sănătate Umană, Aleea Pieței Nr.1, Târgu-Jiu, Tel: 0253.227.220 sau 0785.29.25.20.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.