*Intervenție complicată, doctorul plătit cu 16.000 de lei lunar
*Conducerea spitalului nu a luat nici o măsură, după 12 zile!
O nouă situație extrem de gravă a avut loc la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, în urmă cu nici două săptămâni, după ce, la începutul acestui an, unitatea medicală a fost în centrul unui scandal mediatic uriaș, în urma apariției unor imagini cu pacienți cu afecțiuni psihiatrice care au fost filmați, de personalul angajat, în ipostaze degradante, pe jumătate dezbrăcați, în timp ce se mângâiau și se sărutau printre gratiile care separau secția spitalului. De această dată, medicul șef al secției Chirurgie II a SJU, Grigore Udrescu, a refuzat să se alăture echipei de chirurgi care opera un pacient, solicitat fiind să preia cazul, din cauză că evoluția stării de sănătate a pacientului devenise gravă. Deși situația este inadmisibilă, iar comportamentul medicului șef încalcă legislația, regulile morale ale profesiei de medic și Jurământul lui Hipocrate, la 12 zile de la incident, conducerea SJU nu a luat nici o măsură, cu toate că detaliile i-au fost prezentate managerului Gigel Capotă.
Șeful secției, la cafea, prea ocupat să vadă starea unui pacient pe masa de operație
Un pacient, trecut un pic peste 40 de ani, aflat sub tratament în secția de Chirurgie II a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, a ajuns pe masa de operație, miercuri, 10 iulie a.c., după ce medicul Claudiu Soare i-a reevaluat starea de sănătate, din cauza unor dureri extrem de acute pe care le acuza tânărul. Medicul a luat decizia de a interveni, de urgență, chirurgical, numai că în timpul operației, situația clinică s-a complicat, iar medicul chirurg a solicitat ajutorul medicului Grigore Udrescu, șeful Secției Chirurgie II.Contrar tuturor prevederilor legale în domeniul medical, a regulamentelor de organizare și funcționare și a Jurământului lui Hipocrete, medicul Grigore Udrescu a refuzat să intre în sala de operație și să preia cazul, invocând faptul că e ocupat. Surse bine informate spun însă că medicul șef era la cafea și nu a mai călcat de ceva vreme prin sala de operație. Trebuie spus că acesta a încasat, luna trecută, potrivit fișei cu venituri salariale publicată de SJU, un salariu net de 16.000 de lei. De precizat că printre atribuțiile sale ar trebui să se regăsească și aceea conform căreia ,,să răspundă prompt la toate solicitările de urgență și la consulturile din aceeași secție și alte secții și să colaboreze cu toți medicii din secțiile și laboratoarele din spital, în interesul unei cât mai bune îngrijiri medicale a bolnavilor”, numai că în Regulamentul de Organizare și Funcționare al SJU nu există un capitol cu obligațiile medicilor șefi de secții, în schimb, brancardierii și îngrijitorii de la curățenie au bine stabilite responsabilitățile.
Purtătorul de cuvânt al SJU: Sesizările astea să fie luate în calcul, trebuie s-o facă cineva, s-o scrie și s-o înregistreze…
Referitor la acest caz, managerul Gigel Capotă a fost informat, cu lux de amănunte, în prezența juristului spitalului, și a afirmat că o să demareze o anchetă. Au trecut 12 zile și nu a făcut absolut nimic, nu a luat nici o măsură, motivația fiind aceea că nu a fost sesizat în scris.De altfel, și purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu, Ion Borhină, director de Îngrijiri, susține același lucru și, cu toate că și cunoștea oarecum situația, nu a putut oferi mai multe amănunte pentru că nu și-a permis să-și deranjeze șeful duminică după-amiaza.,,Nu pot să vă dau nici un punct de vedere pentru că noi n-avem nici o sesizare făcută în sensul ăsta. A fost o discuție între domnii de acolo, știți și dvs. că sesizările astea să fie luate în calcul, trebuie s-o facă cineva, s-o scrie și s-o înregistreze. Că sunt niște dispute între dumnealor în secție…știu că au fost niște discuții, s-au purtat discuții cu toți medicii acolo, cred că joi sau vineri. A fost domnul manager, directorul medical… poate i-a fost sesizată verbal, nu știu ce decizie a luat managerul în sensul ăsta. Din câte știu eu, nu se poate face o comisie de anchetă până nu se face o sesizare dintr-asta, verbală sau să te autosesizezi, dacă apar informații prin alte canale. Da, am auzit ceva de genul ăsta, numai că cine a sesizat a refuzat să facă sesizare scrisă. Nu știu, nu cunosc alte amănunte și oricum sunt problemele de medici și, oricum, n-aș avea cui să cer informații acuma și ce să vă spun la ora asta. Nu, nu este în concediu domnu manager, dar…încercați dvs să sunați mâine dimineață și…Mâine, după 8,00 – 9,00, să mă interesez și eu, să vorbesc cu managerul, cu directorul medical și să iau informațiile…”, a declarat Borhină. Contactat telefonic pentru un punct de vedere, medicul Claudiu Soare nu a dorit să facă nici un comentariu, doar a menționat că a făcut echipă cu medicul Băleanu la intervenția chirurgicală respectivă.
Medic: Ministrul Sănătății poate să vină să admire operele lui Brâncuși, pentru noi nu mai are nici un cuvânt
Medicii din SJU care cunosc detalii despre acest caz au afirmat că e o situație extrem de gravă și ,,omul când e susținut, poate face absolut orice”, cu referire la Grigore Udrescu, vicepreședinte al PSD Târgu-Jiu și consilier local. ,,Refuzul de a ajuta echipa de chirurgi e inadmisibil și extrem de grav în chirurgie. E un mediu mai mult decât toxic în acest spital făcut de acest individ (Gigel Capotă – n.r.). Ministrul Sănătății poate să vină să admire operele lui Brâncuși, pentru noi nu mai are nici un cuvânt. Toți suntem prea mici să ne răspundă Domnia ei… să-și aplece o sprânceană asupra problemelor noastre”, a concluzionat unul dintre medicii SJU.
Claudiu Matei