Protest la Tribunalul Gorj. Toate procesele vor fi amânate, cu excepția cauzelor urgente

1527

Judecătorii Tribunalului Gorj au decis, marți, să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, în semn de protest față de intenția guvernului de a modifica vârsta și cuantumul pensiilor magistraților.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Gorj, întrunită în prezență a 35 de judecători din totalul de 40, a hotărât „amânarea judecării cauzelor, cu excepţia celor urgente, începând cu data de 20 iunie 2023, ora 11:00, până la adoptarea unei soluţii legislative care să respecte statutul magistraţilor sau până la convocarea unei noi Adunări Generale a Judecătorilor care să decidă continuarea/încetarea protestului”. În plus, s-a decis reducerea programului cu publicul la arhivă/registratură la o oră zilnic, între orele 11.00 – 12:00.
Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei.
Potrivit magistraților, proiectul de lege cuprinde „inechități şi măsuri neconstituționale”, ce afectează sistemul judiciar.

„Cotă de avarie”
Modificările aduse acestui proiect de lege atrag imposibilitatea funcționării unui sistem aflat deja în cea mai gravă criză de personal.
„Instanțele sunt depopulate, în prezent peste 1.200 de posturi de judecător fiind vacante, unele dintre instanțe desfășurându-și activitatea la cote de avarie, cu mai puţin de jumătate din personal. Surplusul de dosare este gestionat prin eforturi suplimentare de către judecătorii care încă sunt în activitate. Consecințele suprasolicitării şi aglomerării cu dosare, ce se soldează cu creșterea termenelor de soluționare a cauzelor şi cu scăderea calității actului de justiție, vor fi, în final, suportate de cetățenii români. Desconsiderarea justiției, negocierea acesteia la masa politică, șubrezirea vădită a statutului magistraților au condus la plecări masive din sistem, corelate cu scăderea interesului pentru accederea în profesie și a exigențelor selecției candidaților la concursurile de admitere în magistratură”, spun magistrații.

Ce cauze vor fi judecate
În acest context, Tribunalul Gorj se raliază demersurilor celorlalte Adunări Generale ale magistraților din ţară şi susțin formele de protest ale magistraților pensionari şi ale personalului auxiliar.
Astfel, Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Gorj a hotărât, amânarea tuturor proceselor pe o perioadă nedeterminată, cu excepția următoarelor cauze: a) în materie civilă: ordonanță președințială, ordin de protecție, suspendare provizorie executare silită, suspendare executare silită, măsuri asigurătorii, cererile prevăzute de legea nr. 273/2002, cererile prevăzute de legea nr. 272/2004, cererile prevăzute de legea nr. 136/2020, cererile prevăzute de legea nr. 140/2022, cererile privind deschiderea procedurii insolvenței la cererea debitorului, constatare nelegalitate grevă; încetare grevă; suspendare grevă; contestație privind tergiversarea procesului, încuviințare executare silită, exequator, cereri reexaminare taxă timbru, cereri de ajutor public judiciar, cereri de revizuire şi contestaţii în anulare, cereri de îndreptare eroare materială, completare şi lămurire dispozitiv, cereri de abţinere şi recuzare doar cu privire la aceste materii; b) în materie penală: Cauze având ca obiect măsuri preventive și măsuri asigurătorii, cauze de competența JDL și cauze cu deținuți. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat referitor la protestul magistraților că „proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii”.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Dacă profesorii au avut perfectă dreptate când au declanșat greva generală, nu același lucru se poate spune de revolta judecătorilor și procurorilor. De ce nu acceptă să fie egali cu toți muritorii, adică să iasă și ei la pensie la 65 de ani și pensia să le fie calculată pe baza de contributivitate. Au salarii f mari , deci și pensia o să fie mare. Cu ce sunt ei mai speciali decât medicii, profesorii, inginerii, economiștii ? Corupția în rândul lor este foarte mare in comparație cu alte categorii profesionale, deșii au salarii colosale ce le permite un trai excelent. Guvernul nu trebuie să cedeze în fața acestui șantaj făcut de magistrați . Dacă profesorii și-au atras antipatia oamenilor, magistrații în schimb își vor atrage disprețul oamenilor.Ei vor să se pensioneze la 50 de ani cu o pensie mai mare decât salariul uriaș pe care l-au avut și, să mai și cumuleze aceasta pensie specială cu un salariu obținut dintr-o funcție de trântor angajat la stat după pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.