Motto: ,,Oamenii nu recurg la invective decât atunci când nu au dovezi” – Denis Diderot
Am intrat într-o săptămână de foc. Una plină de evenimente în privința posibilului Guvern Orban. Sunt încă atâtea necunoscute, încât nu-i sigur că vom avea răspunsul până la finele săptămânii în curs. Mai degrabă nu! Și vă vom explica de ce. Evident, primul ministru desemnat ar fi dorit un calendar al audierii miniștrilor propuși în virtualul Cabinet Orban. Numai că socotelile de-acasă, adică de la sediul Noului PNL și de la Palatul Cotroceni, nu se potrivesc cu acelea de la Parlamentul României.
Luni, primul ministru nominalizat, Orban Ludovic, a propus Parlamentului un Calendar pentru investirea ori trântirea Guvernului. Numai că acesta a și fost respins. El a dorit un calendar extrem de strâns, dar PSD și-a impus punctul de vedere ca principal partid de opoziție și cel mai mare din țară. Așa că miniștrii propuși vor fi audiați marți și miercuri, iar votul în plenul Parlamentului pentru investire sau trântire a Cabinetului Orban se va da lunea viitoare, în 4 noiembrie. Orban Ludovic a aflat că a suferit prima înfrângere usturătoare în Parlament. Chiar sub ochii lui visători și puțin cam tulburi, parlamentarii din Birourile Permanente Reunite au respins Calendarul propus prin consens. Imediat ce a plecat din sală, Orban L. a fost votat noul calendar. Votul în plenul Parlamentului va fi dat lunea viitoare, cum spuneam, și nu miercuri cum își dorea premierul desemnat. Obișnuit cu acuzele și invectivele, așa cum procedează și Tătânesu Preș. Klaus Werner Iohannis, încă nu a reacționat. Mai așteptăm. Căci, așa cum aforistic glăsuia învățatul grec din antichitate: „Butoaiele goale fac gălăgie multă”.
După prânz, primul ministru desemnat avea de semnat acorduri pe bandă rulantă cu PMP, USR, minoritățile naționale altele decât cea maghiară și cu UDMR.
Ca de obicei, UDMR-ul a pus niscaiva condiții: Buget până la 15 noiembrie, 6% din PIB pentru Educație, neadoptarea de legi prin OUG și să nu modifice Legea electorală până anul viitor.
Cum spuneam, PNL-ul și-ar fi dorit un calendar strâns, însă PSD și-a luat rolul de partid de opoziție și încă cel mai mare din România și vrea cu orice preț să audieze „la sânge” miniștrii propuși de Noul PNL, care va fi obligat – dacă primește voturile de investitură – să guverneze cu numai 20% dintre parlamentari ai săi, fiind un guvern minoritar!
Astfel, dacă ar vota pentru investirea Guvernului Orban toate grupurile parlamentare, mai puțin PSD și cei trei excluși din ALDE, s-ar aduna 260 de voturi, iar cabinetul Orban ar trece fără probleme. Însă, conform celor declarate de Victor Viorel Ponta, Pro România nu va vota instalarea acestui guvern, ceea ce ar reduce substanțial numărul de voturi la 226. Iar dacă luăm în calcul faptul că după ce Orban Ludovic și-a prezentat lista posibililor miniștri și programul de guvernare, doi dintre membri marcanți ai ALDE – Varujan Vosganian și Steluța Cătăniciu – au afirmat public că nu vor vota această variantă voturile scad la 224. Cu 9 (nouă!) mai puține decât minimul necesar să treacă un Guvern Orban.
Majoritate, tot mai mică după aceste calcule. Și nici celelalte voturi nu sunt atât de sigure, cu toate acordurile politice semnate luni după orele prânzului.
ION PREDOȘANU
P.S. Agenția DCNews și-a întrebat cititorii de pe site-ul www.dcnews.ro „Cine credeți că e un politician mai cinstit?” Pentru Viorica Dăncilă au votat 87,5% dintre aceștia, iar încă Preș. Klaus Werner Iohannis a primit sufragiile a numai 12,5%. Restul candidaților nici măcar nu au apărut cu vreun vot în răspunsurile vreunui cititor. (Ion Predoșanu)