Ca urmare a celei de-a treia runde de înscrieri WiFi4EU din luna septembrie, peste 1.780 de municipalități vor primi vouchere în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile de achiziție și de instalare a echipamentelor Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice. În România, 142 de localități au fost desemnate câștigătoare, printre acestea aflându-se și câteva localități din Gorj.
26.7 milioane de euro au fost disponibile pentru această rundă și mai mult de 11.000 de cereri au fost depuse. Beneficiarii au fost aleși pe criteriul ,,primul venit primul servit”, ținându-se cont și de echilibrul geografic. În rundele precedente, 6.200 de municipalități au primit vouchere, bugetul fiind de 42 milioane de euro pentru prima etapă (2.800 de câștigători) și 51 de milioane de euro pentru cea de-a doua rundă (3.400 de câștigători). Următoarea perioadă de aplicații va avea loc înainte de finalul anului 2020.
În cea de-a treia rundă de înscrieri, au fost desemnate ca beneficiare a unor vouchere de 15.000 de euro pentru acoperirea costurilor de achiziție și instalare a echipamentelor Wi-Fi, și câteva primării din județul Gorj. Este vorba despre localitățile Turcinești și Peștișani.
Finanțări în Gorj, și în primele două apeluri
În decembrie 2018, Comisia Europeană a anunțat municipalitățile câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU.Pe prima listă cu unitățile administrativ-teritoriale câștigătoare din Oltenia se regăseau următoarele localități, 7 fiind din Gorj: Bratovoeşti, Dăbuleni, Giubega, Amărăşti, Calopăr, Târgu-Jiu, Ţicleni, Runcu, Fărcăşeşti, Arcani, Bustuchin, Slatina, Bobiceşti, Dobrosloveni, Dănicei, Vlădila, Ianca, Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Slătioara, Perişani, Polovragi, Guşoieni, Pietrari, Drobeta Turnu Severin, Orşova. De asemenea, în cea de-a doua rundă a programului, bonuri în valoare de 15.000 de euro au primit orașele Rovinari și Turceni, precum și comuna Căpreni.
Primăriile din Gorj pot utiliza finanţarea WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens, iar costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de către aceste localităţi. Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate, şi nu vor colecta date cu caracter personal. Până în 2020, în total vor fi alocate 120 milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda. Inițiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambițioase a normelor UE din domeniul telecomunicațiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei. Proiectul WiFi4EU se desfășoară pe parcursul a mai multor apeluri, în toate cele 28 de state membre, precum și în Norvegia și Islanda. Odată ce municipalitățile s-au înregistrat pe platforma WiFi4EU, acestea vor putea aplica pentru un voucher printr-un simplu click.Comisia Europeană va selecta beneficiarii în ordinea înscrierilor, asigurând respectarea echilibrului geografic.
Izabella Molnar