Noi discuții despre reluarea exploatării grafitului la Baia de Fier!

472

În plină campanie electorală, Societatea Națională a Sării (Salrom), aflată în subordinea Ministerului Economiei, anunță că vrea repornirea exploatării resurselor românești de grafit, astfel de resurse aflându-se doar în Gorj.

Anunțul companiei de stat vine după ce presa a relatat că americanii de la Amerocap LLC, care au anunțat recent o investiție de 1 miliard de dolari într-un proiect de exploatare și procesare de magneziu din județul Bihor, au în vizor și zăcăminte de grafit de pe două amplasamente din Gorj, care, potrivit Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), se suprapun cu un perimetru minier pentru care Salrom deține licență de exploatare în vigoare. „Societatea Națională a Sării (SNS SA) este interesată de redeschiderea perimetrelor miniere de la Baia de Fier (din Gorj, pentru care deține licență – n.r.) pentru valorificarea superioară a șisturilor grafitoase”, a declarat directorul general al companiei, Constantin Dan Dobrea, pentru profit.ro. El a mai arătat că, în acest sens, societatea a elaborat și transmis propuneri de modificare a Legii minelor care să permită redeschiderea perimetrelor miniere de importanță deosebită, precum cele de la Baia de Fier, aceste propuneri aflându-se în prezent pe traseul de avizare legislativă.
„Referitor la atragerea de investitori, SNS SA este deschisă la astfel de demersuri în ceea ce privește implementarea de tehnologii moderne, care să permită îmbogățirea minereului brut în carbon, care să facă posibilă realizarea la noi în țară a concentratelor pe bază de grafit, inclusiv a grafenului”, a mai declarat șeful Salrom. Salrom are licență de exploatare pentru perimetrul de șisturi grafitoase Ungurelașu-Polovragi din anul 2000, însă activitatea de extracție de acolo, care a demarat în perioada comunistă, este oprită de mulți ani, întrucât devenise nerentabilă la acel moment. Licența, acordată inițial pentru o perioadă de 20 de ani, a fost prelungită în 2020 cu 5 ani, până în august 2025. De-a lungul anilor, autoritățile locale au menționat însă că nu au purtat niciun fel de discuții oficiale pe această temă cu potențiali investitori, deși toată lumea își dorește reluarea activității la mina de grafit.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here