Motivul incredibil pentru care sunt incendiate pășunile: subvenția de 1.000 de lei/ha! Poliția trebuie să efectueze cercetări!

1979

Cel puțin cinci incendii de vegetație au fost sesizate sâmbătă și duminică pe teritoriul județului Gorj. Pompierii au fost solicitați să stingă incendiile provocate, intenționat, de către proprietarii de pășuni pentru a nu pierde subvențiile de la APIA. În mod normal, aceștia ar trebui să cosească pajiștile, cel puțin o dată pe an, pentru a fi eligibili la plată, însă cum acest lucru nu se întâmplă, cei care vânează subvenția pe pășune, care poate ajunge la peste 1.000 de lei la hectar, dacă suprafața se află în așa-zisele zone defavorizate, preferă să incendieze vegetația uscată rămasă necosită. De fiecare dată, pompierii sunt însoțiți la astfel de incendii și de echipaje ale poliției care ar trebui să facă verificări cu privire la respectarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească cei care beneficiază de subvenția APIA, în acest context.

Doar în ultima zi a săptămânii trecute pompierii au intervenit pentru stingerea unor incendii la Telești, Broșteni și Plopșoru. Tot duminică, dar spre seară, a fost semnalat un incendiu pe o suprafață uriașă și la Rasovița, comuna Lelești. Și cu o zi înainte, angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj au intervenit pentru stingerea focului de pe o pajiște la Grui, lângă Bălănești. La o primă vedere e cel puțin suspect cum de izbucnesc atâtea incendii la vegetația uscată de pe pajiști, mai ales primăvara. Sunt și cazuri în care oamenii fac curățenie și dau foc vegetației, fără să țină cont de faptul că focul se poate extinde dacă este scăpat de sub control, însă, de cele mai multe ori, incendiile sunt provocate de cei care vânează subvențiile APIA. Potrivit schemelor de plăți care se aplică în agricultură, fermierii trebuie să respecte condiția privind activitatea minimă ce trebuie efectuată pentru pășuni, mai exact, ,,recoltarea vegetației prin lucrări de cosit, cel puțin o dată pe an”. Subvenția pe pășune ajunge și la 1.083 de lei/ha, dacă suprafața se află pe harta agreată de APIA pentru zonele declarate ca fiind defavorizate. Deși se cheltuiesc resurse financiare considerabile de către ISU pentru stingerea incendiilor de vegetație pe pajiști și pășuni, iar la astfel de evenimente participă și echipaje ale Poliției nu a fost dată publicității o situație a dosarelor penale în care se efectuează cercetări cu privire la accesarea frauduloasă a subvențiilor APIA.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.