Credincioșii gorjeni, și nu numai, au sărbătorit, în ziua de 11 noiembrie 2023, pe Sfântul Mare Mucenic Mina, mult pătimitorul, cel care ocrotește pe cei păgubiți, pe oamenii aflați în procese, și se arată grabnic ajutător celor nedreptățiți și celor care au pierdut ceva sau au fost înșelați.
Viața Sfântului
Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.
În vremea petrecută în pustiu l-a întălnit pe Sfălântul cuvios Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pămănt? Locul tău este printre oameni, ca aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”. Prezent în Cotiane, la celebrarea unei sărbători păgăne, mărturisește fără ezitare că este creștin. Este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-au tăiat mâinile și picioarele, apoi capul.
Moaștele Sfântului Mina
Începând cu anul 1874, Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina” , cunoscută mai ales drept biserica ,,Sf. Mina-Vergu” din București, adăpostește o icoană făcătoare de minuni și părticele din moaștele acestui mare sfânt și ocrotitor al celor bolnavi și păgubiți. Părticelele respective au fost aduse din Egipt de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Mina” și așezate într-o frumoasă raclă, realizată în anul 1941 cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan. Moaștele au fost mutate într-o nouă raclă, sfințită pe 9 noiembrie 2011 de către Prea-Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Credincioșii și toți cei care au evlavie către Sfântul Mare Mucenic Mina se pot închina și la moaștele sfântului din Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, unde printre moaștele a 32 de sfinți se află și cele ale Ocrotitorului celor păgubiți și năpăstuiți. De asemenea, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din cartierul Obcin al orașului Suceava se află două părticele din moaștele acestui mare Sfânt al Bisericii noastre creștine. Acestea au fost aduse din Grecia în anul 2001 de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, vrednicul de pomenire Părinte Pimen.
Una din minunile săvârșite de Sfântul Mare Mucenic Mina
Odată, un creștin a mers să se închine în biserica Sfălântului Mina și a fost găzduit la o casă de străini. Stăpânul acelei case, cunoscând că găzduitul avea bani în sânul său, s-a sculat în miezul nopții și l-a omorăt. Apoi, tăindu-l bucăți, l-a pus într-o coșniță și a ascuns-o în cămara cea mai ascunsă din casa sa. În vreme ce ucigașul se afla în nevoință și în îngrijorare, cum,
unde și când să se ducă să ascundă părțile celui ucis, i s-a arătat lui Sfântul Mina, călare în chip de ostaș. – Din cele ce urmează putem înțelege că sfinții Lui Dumnezeu, de acolo unde sunt, văd prin Duhul Sfănt faptele pe care le facem noi oamenii aici pe pămănt, se întristează când văd că noi petrecem în păcate, departe de Dumnezeu, și se bucură când părăsim cu desăvârșire păcatele și relele noastre fapte, părându-ne rău cu adevărat de ele și nemaifăcându-le, întorcându-ne astfel la Bunul Dumnezeu. – Gazda a fost întrebată ce a făcut cu străinul care găzduise la ea. Ucigașul a mărturisit că nu știe nimic. Atunci sfântul, pogorându-se de pe cal, a intrat înăuntrul camerei celei mai ascunse și, aflând coșnița și scoțând-o, s-a uitat la ucigaș și i-a zis: „Cine este acesta?” Iar ucigașul, de frică, a căzut la picioarele sfântului, iar sfântul, punând la loc toate membrele celui ucis și rostind o rugăciune, a înviat mortul și i-a zis lui: „Dă laudă lui Dumnezeu”, iar mortul, ridicălându-se ca din somn și cugetând cele ce a pătimit de la cel ce-l găzduise și cum a câștigat viață a doua oară, a slăvit pe Dumnezeu, în timp ce mulțimea se închina ostaș ului ce se arătase și care-l înviase. Și după ce s-a ridicat de jos ucigașul, a luat sfântul banii de la el și i-a dat omului pe care-l înviase, zicându-i: „Du-te, frate, în calea ta”, și a încălecat și s-a făcut nevăzut.
Marius Stochițoiu