Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean. „Suntem la început de drum”

2639

Primul pacient din Gorj cu accident vascular cerebral salvat cu ajutorul trombolizei, o procedură specială care topeşte cheagurile de sânge, este o femeie de 73 de ani. Bătrâna din comuna Bolboşi a ajuns la timp la spital, astfel că se va recupera rapid, fără sechele.

„Miercuri, 12 iunie 2019, a fost înregistrat primul pacient care a beneficiat de tromboliză vasculară. Pentru că timpul este factorul esențial în realizarea acestui act medical, trebuie remarcată promptitudinea cu care toți cei implicați în acest proces s-au achitat cu profesionalism de sarcinile care reveneau fiecăruia (Serviciul de Ambulanță, Camera de Gardă, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, Laboratorul de analize medicale, secţia Neurologie, secţia A.T.I.). Suntem la început de drum și pășim pe el cu speranța și cu dorința de a reda societăţii şi familiei oameni integri, astfel condamnaţi la un handicap pe viaţă”, a anunţat managerul Spitalului Judeţean, Gigel Capotă.
Intervenţia a fost realizată de doctorii Camelia Popescu şi Ioan Dogariu, un tânăr neurolog. Procedura de tromboliză intravenoasă poate salva viața unui pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut. Practic, această metodă terapeutică constă în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează.
Este esențial însă ca pacientul să ajungă în timp util la spital. „Pentru ca acţiunea să fie eficientă trebuie făcută în primele trei-patru ore, maximum cinci. Această procedură scapă omul de cheagul de pe vasul de la creier şi, mai mult, îl scapă de handicap, rămâne fără pareze sau alte probleme. Compartimentul a devenit abia acum funcţional, s-a achiziţionat şi aparatură. Încă nu putem să spunem că e funcţional 100%, pentru că el ar trebui să fie în cadrul secţiei Neurologie, dar am făcut nişte protocoale de lucru între Ambulanţă, Reanimare, Camera de Gardă, Radiologie şi le dăm astfel o şansă de recuperare celor cu AVC, pentru că de aici până la Bucureşti sau unde erau trimişi se pierde timp preţios”, a declarat Ion Borhină, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.