Așteptarea a luat sfârșit pentru susținătorii sporturilor de sală. Fanii își pot vedea din nou echipele favorite, dar respectând anumite condiții. Conform Ordinului comun MTS/MS în vigoare, precum și a H.G. nr. 531/2021 cu modificările și completările din 27 mai 2021, pot participa ca spectatori la evenimentele sportive în spații închise (inclusiv copiii), persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, dar și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS COV-2. Accesul în sală nu este permis persoanelor care prezintă febră, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație. La intrarea în sală se va efectua un triaj observațional (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată) și se va verifica temperatura cu ajutorul unui termometru non contact. Atât persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie, cât și cele care refuză să le fie verificată temperatura sau să completeze registrul de triaj și/sau declarația, nu vor avea acces în sală.
Accesul spectatorilor se poate face în urma:
– Prezentării biletului (unde este cazul)
– Predării unei copii a certificatului de vaccinare anti-COVID-19 (pentru care au trecut minim 10 zile de la rapel) sau a copiei rezultatului negativ la testul COVID (RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore) sau a copiei certificatului de ieșire din carantină (să nu fi trecut 90 de zile de la confirmare).
– Predării declarației GDPR/pe proprie răspundere.
– Efectuării triajului obser-vațional și a termometrizării
– Completării registrului de triaj
În plus, pentru a avea acces în sală, spectatorii trebuie să respecte următoarele cerințe și măsuri de protecție impuse:
− Purtarea măștii de protecție este obligatorie atât pentru accesul în sală, cât și pe toată durata evenimentului sportiv. Masca trebuie să acopere nasul și gura.
− Accesul spectatorilor la turnee se va face începând cu 30 de minute înainte de începerea fiecărui joc. După începerea jocului nu se va mai permite accesul în sală. Spectatorii sunt rugați să părăsească sala imediat după încheierea jocului.
− La pauza jocului, nu va fi permisă părăsirea săli. În cazul în care spectatorii vor ieșit din sală, nu vor mai putea reintra la respectivul joc.
− Păstrarea distanței de minim 1.5 m este obligatorie în orice zonă din incintă.
− Suporterii au obligativitatea de a ocupa același loc în tribună pe toată durata jocului.
Reguli pentru a asista la meciurile de la Euro
Federația Română de Fotbal a anunțat și în ce condiții pot intra suporterii pe stadion la meciurile de la Campionatul European, care se vor desfășura pe Arena Națională. Turneul final va începe pe 11 iunie și 24 de echipe se vor afla la start. Patru meciuri se vor juca și la București, pe Arena Națională. Forul autohton a precizat care sunt categoriile de spectatori care vor avea acces la competiție.
A. Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
B. Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii meciului;
C. Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;
D. Persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii meciului.
Deținătorul de bilete se prezintă în ziua sau în preziua meciului la unul dintre centrele medicale acreditate EURO 2020 din București cu actele medicale doveditoare, în limba română sau limba engleză. Solicitantul va plăti la casierie costurile procedurii.
Personalul medical verifică documentele și semnalează voluntarului EURO 2020 prezent în locație că solicitantul este în regulă. Voluntarul EURO 2020 îi aplică solicitantului o brățară de acces la încheietura mâinii. Atenție: odată scoasă de la mână, brățara se autodistruge și nu mai este valabilă pentru accesul pe stadion! Spectatorul se prezintă la stadion. Accesul se face pe baza biletului și brățării. Doar unul dintre aceste elemente nu este suficient. Spectatorul trebuie sa aibă asupra lui și actul de identitate cu care și-a rezervat biletul. Fiecare persoană care intră pe stadion trebuie să dețină un bilet UEFA valabil, cu loc atribuit, indiferent de vârstă. Copiii nu pot fi ținuți în brațe și trebuie să dețină propriul bilet.
Regimul de intrare al copiilor pe stadion
Copiii până la 3 ani inclusiv nu trebuie testați anti-COVID 19 și au acces pe stadion fără brățară, după controlul certificatului de naștere la intrarea în stadion. Copiii între 3 ani și 16 ani inclusiv trebuie să se înscrie într-una dintre categoriile B, C sau D și urmează procedurile aferente. Este valabil orice vaccin anti-COVID 19 în urma căruia s-a eliberat un certificat medical. Imunizarea prin trecerea prin boală se dovedește cu documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maximum 14 zile anterior) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării. Lista centrelor medicale acreditate EURO 2020 va fi publicată în viitorul apropiat, în timp util. Centrele medicale vor fi doar în București, pe toată raza Capitalei. Odată cu lista centrelor medicale vor fi anunțate și prețurile la care se vor verifica actele medicale sau se vor face testările rapide.
MECIURILE GĂZDUITE DE ARENA NAȚIONALĂ LA EURO 2020
Grupa C: Austria – Macedonia de Nord, duminică, 13 iunie, ora 19.00
Grupa C: Ucraina – Macedonia de Nord, joi, 17 iunie, ora 16.00
Grupa C: Ucraina – Austria, luni, 21 iunie, ora 19.00
Optime de finală: 1F-3A/B/C, luni, 28 iunie, ora 22.00
Cătălin Pasăre