Doar 21 de firme din Gorj care au activitate de baruri și restaurante au plătit la stat impozit pe bacșiș. Suma totală colectată de la Gorj în perioada ianuarie-august 2023 este infimă. Fiecărei firme îi revine de plata, în medie, un impozit pe bacșiș de puțin peste 1.000 de lei, în total, pe primele 8 luni luni ale anului trecut.
De anul trecut, firmele care activează în domeniul barurilor și restaurantelor sunt obligate să evidențieze bacșișul pe bonul fiscal și să plătească la stat 10% impozit pe bacșiș. Deși la constituirea bugetului de venituri și cheltuieli guvernul și-a propus să încaseze o sumă exorbitantă sub forma impozitului pe bacșiș, realitatea din teren contrastează cu estimările autorităților. Potrivit unor informații solicitate de cotidianul ,,Gorjeanul” Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj privind încasările sub forma impozitului pe bacșiș care provin de la firmele din județul nostru, de la introducerea acestui impozit și până la data depunerii ultimei declarații, doar 21 de firme au declarat impozitul pe bacșiș, cifrele fiind unele minuscule, și, probabil, nereflectând nici realitatea. ,,La nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj, un număr de 21 de contribuabili care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 55 – ”,,Hoteluri și alte facilități de cazare”, 56 – ,,Restaurante și alte activități de servicii de alimentație”, au declarat, pentru perioada ianuarie-august 2023, impozit pe veniturile provenite din încasarea bacșișului în sumă de 23.076 de lei”, se arată în răspunsul transmis ziarului nostru de conducerea AJFP Gorj. Un calcul matematic simplu ne arată că fiecare firmă cu activitate de bar sau restaurant din cele 21 a declarat impozit pe bacșiș către stat, în medie, de puțin peste 1.000 de lei pe toate cele 8 luni analizate. Dacă ducem calculul și mai în profunzime, rezultă că fiecare firmă a declarat, în medie, un impozit lunar pe bacșiș de aproape 137 de lei.
Pasibili de amenzi
Guvernul a prins în bugetul pentru anul trecut venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a considerat-o ca fiind o estimare pesimistă. Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Impozitul se declară prin formularul D100, ,,Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” – impozit pe veniturile din alte surse. De la începutul anului 2023, barurile și restaurantele au obligația de a evidenția bacșișul atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș trebuie distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților sunt considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei. Pentru operatorii economici prevăzuți, bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
Izabella Molnar