Aşa cum am menţionat, sâmbătă, 29 mai 2021, la Biserica de parohie cu Hramul «Sfântul Mare Muc. Gheorghe – purtătorul de biruinţă», din Comuna Urdari, Gorj, a fost lansată Cartea: «BISERICA DIN URDARI – monument istoric», avându-i autori pe Domnul General dr. Grigore STAMATE şi Preacucernicul Părinte Pr. Ilie AMZUCU, doi remarcabili şi neobosiţi fii ai acestei localităţi gorjene, în prezenţa unui număr semnificativ de mare al credincioşilor din parohie, a domnului Primar Mihai Calotă, a domnului viceprimar Dumitru Hangiu, a membrilor consiliului local, ca şi a unor oaspeţi din rândul oamenilor de cultură! Prezentăm partea a doua a materialului legat de această festivitate, prezentându-vă ultima parte a cuvântului adresat celor prezenţi de către Domnul General Grigore Stamate, care a spus:
,,În cartea aceasta, prezentând aşezământul, ca atare, cel administrativ şi cel religios, am căutat legătura cu înaintaşii noştri”!
,,În cartea aceasta, prezentând aşezământul, ca atare, cel administrativ şi cel religios, am căutat legătura cu înaintaşii noştri, între marii dregători fiind şi Stanciu, stolnicul, care ocupa o dregătorie de vârf a domniei, iar, în acest sens, mă refer şi la Barbu Urdăreanu, cel căsătorit cu fiica Domnitorului Şerban Cantacuzino, pentru că tânăra domniţă s-a stabilit aici, a construit două mănăstiri, una pe Valea Mănăstirii, că nu se mai ştie locul pe unde a fost, ca şi mănăstirea în hotarul dintre Urdari şi Strâmba! Desigur, în această direcţie, cred că sunt o serie de aspecte care merită elucidate, cu toate că în cartea lansată astăzi nu ne-am propus decât să ne referim la ceea ce este legat de Biserica din Urdari, cu Hramul «Sfântul Gheorghe», pentru că nu era cazul să ne preocupe mai mult decât ceea ce se cuvine! Am văzut în viaţa mea temple şi catedrale, care de care mai impozante, dar nicăieri nu am avut simţirea ca în biserica în care am fost botezat şi din care părinţii mei şi-au luat «adio» de la această lume! Când mă uit la sfinţi şi la icoane, când mă uit în sus, parcă văd sufletele celor adormiţi întru Domnul, care veghează asupra noastră şi ne ocrotesc! Fiorul acesta, vă mărturisesc, nu pot să-l simt nicăieri altundeva! Anul acesta este şi anul pastoraţiei, cu atenţia bisericii noastre asupra românilor care lucrează în străinătate, cam 20% din populaţia activă a ţării, oameni care au nevoie de o îndrumare creştinească! Referitor la cartea lansată astăzi, am abordat istoria localităţii şi a bisericii noastre cu multă atenţie, pentru că fiecare afirmaţie, fiecare propoziţie şi fiecare frază au o justificare, iar, vorbind despre biserică, am avut în vedere toate elementele adiacente ale acestui sfânt lăcaş, inclusiv cele care sunt legate de cimitir, de clopotniţă sau de prăznicar! Apreciez această prezenţă a dumneavoastră în număr atât de mare, de asemenea, apreciez aportul tânărului preot Ilie Amzucu, pentru care am toată consideraţia faţă de munca sa, iar în viitor am în vedere de a-l sprijini în continuare, pentru că am în sufletul meu credinţa strămoşilor şi o păstrez ca să o am pentru totdeauna! Un dicton biblic spune că: «Trecători suntem pe pământ şi oaspeţi Domnului în fiecare clipă!». Deci, să cinstim aşa cum se cuvine existenţa noastră, cât nu este prea târziu! Să fim ca nişte fraţi, cinstiţi şi uniţi în credinţa strămoşilor noştri, să avem în suflet dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de Mântuitorul Iisus Hristos”!
La rândul domniei sale, domnul profesor Constantin Văduva, i-a adresat în versuri domnului General Grigore Stamate o veritabilă scrisoare de dragoste şi de preţuire, prin care a concluzionat: ,,Am adresat acest cuvânt pentru cel mai bun prieten al meu din copilărie, căruia îi doresc multă sănătate, prieten al meu şi general Grigore Stamate”!
Într-un moment liric de excepţie, ca o încununare a festivităţii de lansare a cărţii mai sus amintite, distinsa şi talentata Doamnă a cântecului popular, Alexandra Bleaje, solistă a Ansamblului Artistic «Doina Gorjului», a încântat inimile celor prezenţi cu câteva cântece sub formă de rugăciune, de înălţare a Slavei Lui Dumnezeu şi de smerenie înaintea Maicii Domnului, ultimul ales fiind un cântec de lume şi de îndemn de a ne bucura de frumuseţea vieţii!
,,Cartea aceasta este importantă pentru că face cunoscut lăcaşul nostru şi pentru cei care vin mai rar la biserică”!
La sfârşitul festivităţii de lansare a Cărţii «BISERICA DIN URDARI – monument istoric», am realizat un scurt interviu cu Preacucernicul Părinte Pr. Ilie Amzucu, pe care îl redăm în încheiere:
-Rep. Preacucernice Părinte, ce semnificaţie a avut pentru dumneavoastră şi cât de importantă a fost lansarea monografiei bisericii în care sunteţi slujitor de altar?
-I.A. A fost un moment excepţional pentru mine şi am fost puţin emoţionat, dar, pentru mine şi pentru credincioşii din parohie, cartea aceasta este importantă pentru că face cunoscut lăcaşul nostru şi pentru cei care vin mai rar la biserică! Mulţi nu ştiu că această biserică în care slujesc este zidită pe locul unei alte biserici din lemn, de aceeaşi mărime, care datează de pe la 1807, cum se menţionează în hrisoave, tocmai pentru a păstra vii în memorie numele Urdărenilor, chiar dacă numele lor nu se mai întâlnesc, astăzi, în localitate!
-Rep. În ziua lansării cărţii, au venit mulţi oameni de calitate, intelectuali, oameni interesaţi în participarea la această festivitate!
-I.A. Au venit şi le mulţumesc din inimă! Eu mă aşteptam cam la 70 de persoane, dar numărul mare mi-a depăşit aşteptările! Au venit dascălii mei, pentru că făcând această lansare de carte, datorită educatorilor mei, acum sunt şi eu aici! Toţi cei care m-au învăţat limba română, care m-au învăţat să iubesc profesia, au venit, pentru că la şcoală îmi plăcea mereu să pun întrebări dascălilor, ca să cunosc mai multe lucruri!
-Rep. A lipsit domnul profesor Petrică Popescu, care a fost şi învăţătorul Domnului General Grigore Stamate, dar am înţeles că era la o întâlnire cu generaţia domniei sale!
-I.A. Domnul Director Petrică Popescu este un oaspete preţuit al nostru şi un om iubit în Urdari şi la Strâmba-Jiu, deci ne cunoaştem foarte bine!
-Rep. Încă din ziua lansării cărţii, a monografiei bisericii, am înţeles că se va merge până la retipărirea şi chiar la dezvoltarea conţinutului acestei cărţi!
-I.A. Da, pentru că ediţia aceasta a cărţii este una «pilot», pentru că noi n-am crezut că va fi o cerere atât de mare, iar, în această direcţie, intenţionăm apariţia unei a doua ediţii, cu o serie de informaţii noi, pentru că avem în lucru, împreună cu Domnul General Grigore Stamate, o carte despre tradiţiile şi obiceiurile satului, care sunt legate de Sărbătoarea Naşterii Domnului!
Profesor dr. Vasile GOGONEA