În această lună, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj aduce un omagiu marelui scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român, Octavian Paler, prin organizarea evenimentului cultural „Memorial Octavian Paler”. Trecut în neființă la vârsta de 80 de ani, Octavian Paler a lăsat în urma sa o operă literară vastă, cu profunde sensuri existențiale, abordând teme precum soarta omului și provocările lumii contemporane.
Pentru a valoriza cum se cuvine contribuțiile acestui remarcabil scriitor moralist, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj va organiza o expoziție de carte intitulată „Din cufărul bibliotecii: volume Octavian Paler”. Aceasta va oferi comunității ocazia de a explora și redescoperi operele sale esențiale.
În cadrul acestui eveniment, managerul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, Luiza Sandu, vă invită să participați la concursul intergenerațional „Peronul 64”, destinat să stimuleze solidaritatea între generații. Competiția va reuni tineri cu vârste cuprinse între 10-14 ani și seniori cu vârste între 50-70 de ani din municipiul Târgu Jiu, care se vor înscrie în concurs cu citate din opera lui Octavian Paler, urmate de un turnir de șah coordonat de domnul Roșca Gheorghe Claudiu din cadrul Asociației Clubul de Șah ”Tinerii Spartani” Târgu Jiu. Acest joc nobil nu doar că distrează, dar și dezvoltă imaginația, gândirea logică și spiritul anticipativ, antrenând memoria, spiritul de observație și răbdarea participanților.
Câștigătorii concursului vor fi premiați cu diplome, medalii și cupe „Octavian Paler”, simbolizând aprecierea pentru cunoștințele și abilitățile demonstrate.
„Prin acest concurs județean intergenerațional, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj își propune să stimuleze solidaritatea între generații, să dezvolte abilitățile de comunicare între tineri și seniori și să faciliteze înțelegerea și apropierea dintre aceste două grupuri. Biblioteca promovează, astfel, relațiile de învățare reciprocă, cultivând principii și valori morale fundamentale, precum empatia, generozitatea, răbdarea și toleranța. Cu o influență semnificativă asupra dezvoltării intelectuale, culturale și sociale, biblioteca oferă spații de învățare care facilitează interacțiunea și schimbul de cunoștințe între generații. Învățarea intergenerațională, parte esențială a educației pe tot parcursul vieții, contribuie la dobândirea de abilități, valori și cunoștințe esențiale pentru dezvoltarea personală a fiecărei generații în parte”, a declarat Luiza Sandu, managerul Bibliotecii Județene”Christian Tell”.