Colonul iritabil, patologie funcțională cu mare răspândire în populație

1872

Colonul iritabil este o patologie funcțională cu mare răspândire în populație. O mare parte din pacienții consultați ambulator în gastroenterologie prezintă un tablou de tip colon iritabil.
Această patologie funcțională se caracterizează prin tulburări de tranzit, ce constă în general din alternarea constipației cu diareea, dureri abdominale difuze (în general sub forma unor crampe), uneori emisia de mucus.
Nu fac parte din acest tablou: rectoragia, anemia sau pierderea ponderală.
Colonul iritabil este o boală funcțională, deci leziunile organice, decelabile prin tehnici paraclinice, sunt absente.
Tabloul clinic al colonului iritabil cuprinde:
– dureri abdominale fie difuze, fie localizate pe traiectul colonic;
– tulburările de tranzit sunt frecvente, caracteristică fiind alternanța constipației cu diareea;
– emisia de mucus este frecventă, însoțește eliminarea scaunului (în special cel dur, sub formă de schibale). Sângele nu apare în scaun în tabloul de colon iritabil, dar scaunele dure, tari pot crea fisuri anale ce pot sângera;
– balonarea este frecventă la pacienții cu colon iritabil, fiind localizată difuz, sau pacientul o resimte în special în anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate ușura suferința pacientului în mod tranzitoriu.
Diagnosticul de colon iritabil se face prin excluderea bolilor organice ale colonului, deci pe baza unor explorări paraclinice.
Criteriile de la Roma includ în definiția colonului iritabil – durerea abdominală/disconfort abdominal recurent cel puțin 3 zile/lună în ultimele 3 luni asociate cu 2 sau mai multe din: ameliorare după defecație; debut asociat cu modificarea frecvenței scaunelor; debut asociat cu modificarea formei scaunelor.
Diagnosticul paraclinic al colonului iritabil constă în excluderea bolilor organice abdominale și poate recurge la următoarele investigații:
– anuscopie, rectoscopie, colonoscopie (eventual irigografie), pentru evidențierea absenței patologiei organice de colon;
– gastroscopie, pentru evidențierea eventualelor suferințe gastrice organice;
– ecografie abdominală și pelvină, pentru evidențierea suferințelor colecistului, pancreasului, organelor genitale;
– evaluarea radiologică a intestinului (enteroclisma sau bariu pasaj cu urmărire);
– capsula endoscopică sau enteroscopie pentru patologie organică enterală.
Diagnosticul de colon iritabil se pune prin excluderea leziunilor organice la aceste investigații și prin criteriile de încadrare clinică în colon iritabil (criteriile Roma).
Diagnosticul diferențial al colonului iritabil se face cu: neoplasmul ano-rectal și neoplasmul de colon; boli inflamatorii colonice (RUH, boala Crohn); diverticuloza colonică și diverticulita; deficitul de lactază; dispepsia funcțională.
Evoluția colonului iritabil este favorabilă, deoarece nu apar complicații. În general, boala evoluează vreme îndelungată, cu perioade mai liniștite sau cu exacerbări, de obicei legate de stres. Există unele situații în care colonul iritabil este asociat cu diverticuloza de colon (având în vedere că diverticuloza este o boală frecventă).
Tratamentul acestei boli este în general dificil, iar rezultatele se lasă deseori așteptate. Fiind vorba de o patologie funcțională în care componenta psihică este destul de importantă, rolul echilibrării psihice este, el însuși, important.
1. Dietetic. Dieta va fi, în cazurile în care predomină constipația, una bogată în fibre alimentare. La pacienții cu predominanța diareei, dieta va trebui să fie săracă în fibre alimentare.
2. Medicamentos. Terapia va consta din: antidiareice (în cazurile cu diaree), cu preparate cum sunt Smecta sau Imodium, antispastice (pentru combaterea durerilor) precum Spasmomen, Debridat, Duspatalin, sedative.
Medicația sedativă este adesea utilă, la fel psihoterapia. Adesea, infirmarea colonoscopică a diagnosticului de neoplasm de colon (pe care pacientul și-l imaginează) poate duce la ameliorarea simptomelor. În colonul iritabil, dieta și terapia sunt în general individualizate, iar rolul încrederii pacientului în medicul curant este important.
Material realizat de
dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, care activează în cadrul Cabinetului de Planificare familială din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.