Motto: „Remaniere //După lungi deliberări/ În Guvern, cu zarvă mare,/ S-au făct multe schimbări? …Și-asta-i singura schimbare.//” – Epigramă de Lucian Mănăilescu, Din Cuget, deci exist, dar nu mai rezist (2005)
Acordul încheiat de Coaliția aflată la putere – formată din PSD, PNL și UDMR, plus Grupul parlamentarilor din partea Minorităților naționale alta decât cea maghiară – prevede ca pe 25 mai 2023, actualul Prim-ministru Nicolae Ciucă să-i cedeze locul președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care deține în prezent și funcția de Președinte al Camerei Deputaților.
Acestei mișcări i s-a spus multă vreme rotativă, deși termenul este total impropriu, mai apoi rotație, iar rocadă a botezat-o, foarte inspirat aș zice eu, exact Primul ministru al României în funcție, Nicolae Ciucă. Și Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt oameni foarte serioși, care-și mențin cuvântul dat. Desigur, ultimul cuvânt îl va avea Preș. Klaus Werner Iohannis, dar nu văd motive să nu-l nominalizeze pe Marcel Ciolacu drept viitorul Prim-ministru al României, după data de 25 mai 2023.
Miercuri, Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a făcut unele precizări cu privire la unele măsuri pe care va intenționa să le ia în cazul că va deveni Prim Ministru al României.
MĂSURI ÎN INTERESUL ROMÂNILOR. Prima măsură este aceea că posibilul Guvern Ciolacu va oferi 500 de lei în plus la salariile și așa destul de mici, poate cele mai mici din Uniunea Europeană. Și a mai enumerat alte trei măsuri pentru populație: prețuri mici, locuri de muncă și ajutoare. El încă lucrează la programul său de premier. Are în vedere, de asemenea, creșterea salariului minim în două etape: prima dată va ajunge la 3.500 de lei, față de 3.000 de lei în prezet, iar apoi la 4.000 de lei.
O altă măsură, și aceasta extrem de importantă este cuprinsă în propoziția: „Rămânem fără români dacă nu scădem taxa pe muncă”. Evident, toate măsurile amintite până acum nu sunt ușoare și nu vor putea fi făcute de azi pe mâine. Cât privește componența Guvernului Ciolacu, am înțeles că va da afară miniștrii. Chiar a folosit o exprimare metaforică: „Nu mă-ncalț cu fesul”, să recunoaștem că este o exprimare lapidară, ușor glumeață, și nu prea ușor de lămurit.
EVALUAREA MINIȘTRILOR. Tot Ciolacu a mai afirmat despre posibila remaniere cam așa: „Mai mult ca sigur că va fi o remaniere”, după evaluarea miniștrilor. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a cerut luni, deși nu am priceput exact cui, evaluarea miniștrilor. Iar criteriul prioritar va fi implementarea PNRR: „De acolo să plecăm cu o discuție profesionistă”, a mai declarat domnia sa, conform Mediafax.
SCANDAL ÎN EDUCAȚIE! Miercuri, la prima oră, ministrul Educației, Ligia Deca l-a chemat la cabinetul domniei sale pe secretarul de stat răspunzător de elaborarea Legii Educației și i-a retras atribuțiile. De ce? Aflăm de pe postarea secretarului de stat: „Pentru delict de opinie, azi, mi s-au retras atribuțiile, după cum scrie împricinatul, adică Florin Lixandru. El cere stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptarea Legii Educației fără vreo grabă.
„Ceea ce ne dorim cu toții este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi, mi s-au retras atribuțiile… Perspectiva PSD asupra legilor Educației este că sunt proiecte mult prea importante, ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete”, scrie, pe Facebook, secretarul de stat Florin Lixandru.
El menționează că PSD pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare.
„Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul trei al acestui an, în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în luna martie 2024!”
ION PREDOȘANU