Ca la noi, la nimeni – Crăciunul și Noul An, cu bucurii și tradiții bogate!

1079
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Crăciunul flutură bagheta magică pe deasupra lumii și păstrează tot ceea ce este mai blând și mai frumos.” – Norman Vincent Peale

Ne apropiem cu bucurie de Sfânta Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru – Iisus Hristos și, nu mult după aceea, de sărbătorirea venirii Noului An – 2020, pe care ni l-am dori mult mai bun, mai rodnic, cu pace în sufletele noastre mult încercate.
Încă nu cunosc vremea și vremurile Sfintelor zile ale Crăciunului pe care-l vom sărbători cum se cuvine: Nașterea Domnului (Crăciunul); A doua zi de Crăciun; Soborul Maicii Domnului; Cuviosul Nicodim de la Tismana; A treia zi de Crăciun; Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhimandrit Ștefan.
Acum, în Sfânta zi de duminică, Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), după slujba și liturghia cu Genealogia Mântuitorului s-a petrecut un moment deosebit.
Au bătut clopotele pentru Eroii din toată țara. Toate bisericile și mânăstirile ortodoxe ale Patriarhiei Române din țară și din străinătate au organizat duminică, 22 decembrie, după sfânta liturghie, slujbe de pomenire a Erorilor care s-au jertfit în Decembrie 1989.
De asemenea, la cimitirele, monumentele și troițele închinate Eroilor din decembrie 1989, din întreaga țară, s-au oficiat slujbe de pomenire a celor care și-au jertfit viața în urmă cu 30 de ani pentru libertatea poporului român.
După cum zicea Bob Hope: „Semnificația Crăciunului pentru mine, fie că este vorba de sensul tradițional sau de cel modern, este foarte simplă: a iubi pe ceilalți. Gândiți-vă, de ce trebuie, totuși, să așteptăm Crăciunul pentru a face asta”!
Și, pe bună dreptate, de ce să continue un război româno-român început de un necreștin și continuat de un reformat? Când putem, foarte bine, să alegem domni pământeni și cu dragoste de Dumnezeu. Nu unul care nici măcar nu-și face Sfânta cruce la festivitatea de investire. Chiar dacă, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, în marea milă a bunului Dumnezeu i-a dat binecuvântarea.
Din nefericire, se simte o rătăcire și îndepărtare de tradițiile creștine ortodoxe poate mai abitir decât în societatea de dinainte de 1989. Când se făceau eforturi ca Sfânta zi de Crăciun să fie transformată într-una în care copii primeau daruri de la Moș Gerilă. Un fals grosolan, dar niciodată nu se întâmpla ca lumea să nu fie liberă în zilele de Crăciun, iar elevii și studenții să nu aibă vacanță.
Din păcate, sărbătoarea Crăciunului este din ce în ce mai mult transformată dintr-una a spiritului, evlaviei și credinței străbune în tot felul de forme care de care mai mercantile. Cum sunt Târgurile de Crăciun.
În Peștișanii mei se mai păstrează tradiția Pițărăilor de odinioară, parcă mai slabă, iar Plugușorul de Anul Nou, pe care l-a dus an de an chiar cu plug cu boi regretatul meu văr Vasile Blendea, este pe cale de dispariție. Plugușorul, adică! Acum, la vremea colindelor – cântate înainte de 1989 doar în Cenaclul Flacăra, fondat și susținut de Poetul Național Adrian Păunescu – , când un An Nou se pregătește să coboare din cerurile înstelate în alai vesel de sărbătoare, care aduce Nașterea lui Iisus Hristos doresc, din adâncul inimii, ca în Noul An norocul să vă sprijine fiecare pas, iar fericirea, speranța, bucuria împlinirii să vă lumineze fiecare zi.
Sărbători Fericite și La Mulți Ani!
ION PREDOȘANU

P.S. Marele nostru istoric și patriot care-a plătit cu viața dragostea lui pentru Neamul românesc susținea că „Până acum, oamenii n-au găsit un alt drum spre adevăr decât greșeala.” (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here