Blocul Național Sindical a cerut luni, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit, ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 ianuarie 2020 la 2.495 de lei brut.
„Pe ce ne bazăm această propunere? Înainte de toate, analizele pe care le-am făcut pe coșul minim de consum și pe coșul de trai decent arată în continuare o diferență uriașă, aproape de la simplu la dublu, între nevoia cetățeanului salariat și valoarea salariului minim. Pe de altă parte, România are ratificat un instrument european, el se numește «Carta socială europeană», revizuită, care ne obligă ca în piața muncii din România, ecartul între salariul minim și salariul mediu pe economie sau raportul dintre cele două să fie… salariul minim să fie cel puțin 50% din salariul mediu pe economie”, a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
Potrivit datelor de la Comisia de Prognoză pentru anul 2020, valoarea salariului mediu pe economie ar trebui să fie „undeva la 5.545 de lei”. „Pe cale de consecință, aceasta e valoarea pe care eu am menționat-o, 2.495 de lei, asta ar trebui să fie valoarea salariului minim de la 1 ianuarie, ca să respectăm și acest angajament internațional”, a mai spus Costin.
În prezent, raportul între salariul minim brut și salariul mediu brut este de 40,3%.
La rândul său, președintele Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a afirmat că, în cadrul discuțiilor purtate la Guvern, reprezentanții organizațiilor sindicale au susținut ca în loc de două niveluri de salariu minim să existe patru astfel de paliere, adică necalificat, calificat, studii medii sau tehnice și studii superioare.
Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre de guvern prin care propune majorarea salariului minim brut pe economie de la 2.080 la 2.262 de lei, de la 1 ianuarie. Proiectul este supus dezbaterii publice până la data de 3 decembrie, adică după ce noul guvern se va fi instalat la Palatul Victoria, ceea ce înseamnă că aprobarea creşterii salariale va reveni PNL.
I.I.