Inspectorii antifraudă au efectuat, în 2018, circa o mie de controale în rândul agenţilor economici din judeţul Gorj, aplicând amenzi de peste un milion de lei. În acelaşi timp, au fost închise 13 firme şi au fost înaintate organelor de urmărire penală patru acte de sesizare penale pentru prejudicii de circa trei milioane de lei.
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au efectuat, anul trecut, 919 controale la 773 de operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Gorj. Jumătate dintre patronii controlaţi au fost amendaţi. „Urmare abaterilor constatate de la legislaţia în vigoare, inspectorii DGAF au dispus aplicarea a 325 de amenzi, în cuantum de 1.319.113 de lei”, au anunţat reprezentanţii DGAF, pentru cotidianul „Gorjeanul”.
În plus, inspectorii antifraudă au confiscat bani şi bunuri în valoare totală de 129.993 de lei şi au suspendat activitatea a 13 societăți comerciale.
De asemenea, inspectorii antifraudă au instituit trei măsuri asigurătorii în cuantum de 1.330.770 de lei şi au estimat prejudicii cauzate bugetului general consolidat al statului în valoare totală de 2.833.402 de lei, pentru recuperarea cărora au înaintat organelor de urmărire penală patru acte de sesizare.
Principalele nereguli
Neutilizarea caselor de marcat sau neemiterea de bonuri fiscale au fost principalele nereguli constatate de inspectorii antifraudă. „Vă informăm că printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu se numără încălcări ale prevederilor O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, actualizată şi republicată, precum şi a Legii Contabilităţii nr. 82/1991, actualizată şi republicată”, au mai precizat reprezentanţii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală.
Irina IRINOIU