Și-au dat arama pe față: Cărbunele este scos din mixul energetic! Gorjul, pus pe butuci

10406

În bugetul pe 2024, Guvernul a prevăzut, negru pe alb, să scoată cărbunele definitiv din sistemul energetic național. Această resursă de care dispune, în mod special județul Gorj, nu va face parte din niciun mix energetic.

Informația vine de la deputatul USR, Radu Miruță care arată în mod cât se poate de clar că actualul Guvern se pregătește să pună Gorjul pe butuci. În primul rând, a închis capacități de producție a energiei pe cărbune și nu mai are de gând să facă nici investițiile pe gaz.

Ei dărâmă ce au făcut alții
Radu Miruță: ,,Gorjeni buni, ăștia ne sapă groapa, iar până ne prindem toți, ne pun și pielea la sare. A publicat Guvernul proiectul de buget și m-am uitat și eu la componența Ministerului Energiei. Ce sa vezi, complet diferit de palavrele spuse de PSD și PNL pe plan local. Las mai jos extras din proiectul oficial:
– Obiectiv strategic 2: eliminarea cărbunelui din mixul energetic;
– programe propuse la finanțare in 2024: ELIMINAREA CARBUNELUI;
– program cheie 2: înlocuirea cărbunelui;
– proiecte non-prioritare: centralele pe gaze de la Turceni și Ișalnița.
Fix ca în filmul ultimilor 30 de ani: eliminare acum și-om vedea ,,non-prioritar” ce punem în loc. Acum câțiva ani fix aceiași ba de la PSD, ba de la PNL ne spuneau că închid în paralel cu deschiderea centralelor pe gaz. Paralelul de acum 2 ani a devenit apoi ,,altă dată”. Acel altă dată, a devenit ulterior ,,peste 7 ani”, pentru ca acum să scrie că este non-prioritar. Închid pe bandă rulantă grupuri energetice de câte 330MW putere instalată pentru energie livrată în bandă, perfect funcționale, alimentate pe bandă cu cărbunele de lângă, lăsând o zona abandonată, izolată de lume. Închiderea cărbunelui trebuie să fie cât mai târzie, mai ales că nu ne obligă cineva să o facem acum, iar pe spatele acestei situații, Gorjul trebuie să negocieze până când pe acest motiv să obțină palpabil altceva semnificativ în schimb. Nu trebuie acceptată în Gorj sintagma închidem acum și vedem povești altă dată. Fiindcă filmul asta ne-a tot fost rulat de 30 de ani și-am rămas tot ursul păcălit de vulpe. Ce țară sănătoasă la cap acceptă să închidă urgent, fără să i-o ceară vreo asumare, dar când e vorba de pus în schimb ceva, asta e la capitolul non-prioritare? În fapt, acesta este adevăratul plan, să ducă oamenii cu vorba până după alegerile din 2024, iar apoi fiecare cu a mă-sii. Ei cu mandatele, restul cu lipsurile. Ce trebuie făcut? Luptat până în ultima secundă, ca cei care închid irațional să nu mai aibă puterea să închidă niciun miliwatt, înainte să pună altceva în schimb. Am depus proiect de lege în Parlament, evită să îl voteze, nepunându-l pe ordinea de zi. Acestor vânzători le trebuie luată puterea. Să-și vândă ce au făcut ei!”, a scris acesta pe pagina sa publică.
M.C.H.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here