Comuna Baia de Fier, județul Gorj, a găzduit pe 8 și 9 decembrie cel mai important eveniment al momentului din regiunea Oltenia de Sub Munte și anume prima ediție a Festivalului Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” 2023, eveniment organizat de doamna Isabela Coară, responsabil, promovare și organizare evenimente în cadrul „Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice de Agrement din Stațiunea Baia de Fier”. Un festival la care au participat aproape 150 de copii talentați ai Gorjului, meșteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți, proprietari de pensiuni, producători locali de produse lactate sau din carne, dulcețuri sau siropuri, artiști plastici, două mari ansambluri folclorice „Maria Lătărețu” și „Doina Gorjului” cât și mulți artiști de renume.
În cadrul acestui material, mă voi referi doar la Concursul școlar de desene și eseuri „Orașul meu, orașul tău”, un proiect demarat de Biblioteca Județeană „Christian Tell”, manageriată de doamna Maria-Luiza Sandu, în colaborare cu Liceul Tehnologic Baia de Fier, reprezentat de doamna director Turbăceanu Dana Simona și director adjunct prof. Panduru Anca-Giorgiana.
Concursul face parte dintr-o serie de acțiuni comune, în urma unui parteneriat educațional internațional, inițiat de Biblioteca Județeană Brăila ,,Panait Istrati” Brăila, cu biblioteci din țară dar și de peste hotare.
Prin acest proiect, Biblioteca Județeană Gorj și-a propus să promoveze valorile locale prin cei mai sinceri ambasadori, copiii – arhitecții de mâine ai orașului meu, orașului tău, orașului nostru. Copiii au avut de realizat câte o broșură care să conțină texte și desene care să surprindă obiectivele turistice sau locuri care le sunt dragi și cu care se mândresc din localitatea în care locuiesc.
Așadar, vineri, 8 decembrie 2023, sala Căminului Cultural din Baia de Fier, era plină de peste 100 de copii, elevi din învățământul primar ai Liceului Tehnologic Baia de Fier care s-au înscris la Concursul școlar „Orașul meu, orașul tău”, însoțiți de preotul paroh Ciungu Ionuț și un colectiv de cadre didactice format din doamna director Turbăceanu Dana Simona, directorul adjunct Panduru Anca-Giorgiana și doamnele profesor învățământ primar Drǎgǎnescu Elena Claudia, Crețoiu Andreea, Dungan Roxana Valentina, Flondor Simona și Ionașcu Diana.
De la Târgu Jiu a sosit și echipa Bibliotecii Județene „Christian Tell” formată din Maria-Luiza Sandu, manager, Lucian Dobroiu și Cosmin Văcaru, specialiști IT. Aceștia au prezentat elevilor o expoziție de carte având ca temă „Repere editoriale despre mediul cultural, istoric, turistic și social al remarcabilei zone – Baia de Fier” care a cuprins cărți scrise despre Baia de Fier în decursul timpului.
Moderatorul acestui eveniment a fost doamna Maria-Luiza Sandu, iar elevii și-au prezentat, rând pe rând, lucrările realizate.
La final, toți elevii participanți au primit mici cadouri și diplome de participare, iar câștigătorii locurilor I, II și III din fiecare clasă au primit diplome și premii din partea organizatorilor.
Felicităm inițiativa conducerii Bibliotecii Județene „Christian Tell” pentru proiectul demarat la Baia de Fier și, așa cum îmi spunea doamna manager, acest proiect se va extinde în tot județul Gorj, dar și în țară.
Gigi Bușe
Plutoniere care le sti pe toate ,ce legatura ai tu cu invatamantul?