Manifestări culturale, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, în municipiul Târgu Jiu și localitatea Crușeț

1091

Cu prilejul împliniririi a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Consiliul Județean Gorj, împreună cu Biblioteca Județeană ,,General Christian Tell”, filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu spijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Asociației Culturale ,,Carmina Balcanica” și Aius, organizează în intervalul 3-4 noiembrie a.c. Festivalul de Literatură ,,Zilele Monica Lovinescu”.
Manifestarea, aflată deja la cea de-a doua ediție, va debuta vineri, 3 noiembrie 2023, la Biblioteca Județeană din reședința Gorjului, de la ora 10.30, cu un simpozion moderat de Mihaela Albu. După cuvintele de salut rostite de Maria Luiza Sandu, directorul Bibliotecii, dl. Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Mihai Firică, președintele filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și a conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Craiova, în cadrul simpozionului vor vorbi Daniel Șandrul, IICCMER și Memoria Exilului Românesc, Mihaela Albu – Ascendența gorjeană a Monicăi Lovinescu, Liviu Mureșan – Familia Bălăcioiu – evocări-, Zenovie Cârlugea – Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei, Lucreția Bârlădeanu – Monica Lovinescu și Basarabia – evocări-, Florentina Palaghia – Pe unde scurte… La apa Vavilonului, Liliana Corobca – Fondul ,,Monica Lovinescu” și literatura din exil. Prezentare de documente din fondul IICCMER, ș.a. Tot în prima zi a manifestărilor culturale vor avea loc lansări de carte: Această dragoste care ne leagă, autor Doina Jelea; Dialoguri parizene realizate de Lucreția Bărlădeanu, precum și expoziția de carte și reviste a editurii Aius din Craiova, Colecția ,,Cărțile exilului”, coordonator Mihaela Albu, și revista Mozaicul, redactor-șef Petrișor Militaru, a Asociației culturale ,,Carmina Balcanica”.
A doua zi a Festivalului de Literatură ,,Zilele Monica Lovinescu” va cuprinde o deplasare, sâmbătă, 4 noiembrie a.c., în localitatea Crușet din județul Gorj, aici având loc vizitarea Școlii Gimnaziale din localitate și întâlnirea scriitorilor cu elevii și cadrele didactice; va fi prezentat un scurt istoric al instituției de către d-na director prof. Irina Godeanu, și vor avea loc evocări. De asemenea, va fi prezentată personalitatea Monicăi Lovinescu și legătura ei cu comuna Crușeț, lansări de carte, un moment artistic ,,Lung-i drumul Gorjului…” cu piese folclorice tradiționale, în interpretarea unor elevi ai Școlii Gimnaziale Crușeț, vizitarea locurilor ce amintesc de familia Bănicioiu, o slujbă de pomenire la biserica din satul Crușeț, la care se vor adăuga o vizită la monumentul istoric din satul Slăvuța al localității gorjene – Biserica din lemn cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – și o expoziție de carte și reviste la Biblioteca publică Crușeț: volume de carte Monica Lovinescu, apărute la Editura Aius din Craiova, colecția „Cărțile exilului”, revista” Mozaicul” a Asociației Culturale „Carmina Balcanica”.
La manifestările prilejuite de centenarul nașterii Monicăi Lovinescu sunt invitați să participe scriitori și jurnaliști din Uniunea Scriitorilor din România, filiala Craiova, membri ai filialelor Dolj și Gorj a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romănia, numeroși oameni de cultură, precum și scriitori și jurnaliști din România și Franța care au cunoscut-o pe cea care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.