Deputatul Manta, întrebări pentru ministrul Energiei. „Mineritul și energia pot și trebuie să aibă viitor în Gorj”

964

Deputatul PSD de Gorj Claudiu Manta susține că mineritul și energia trebuie să aibă viitor în Gorj. Într-o întrebare adresată oficial ministrului Energiei, parlamentarul gorjean vrea să afle care sunt demersurile efectuate de Ministerul Energiei în vederea implementării tehnologiei de captare și stocare a carbonului în România, în special la Complexul Energetic Oltenia.

„Mai multe organizații europene și mondiale din domeniu, printre care Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și Grupul Internațional de Experți în Evoluția Climei (IPCC), recunosc rolul pe care tehnologia de captare și stocare a carbonului CCS îl joacă în combaterea schimbărilor climatice. De altfel, ca urmare a cercetărilor intensive din acest domeniu, în lume există deja peste 50 de mari unități de producere a energiei electrice dotate cu instalații ce utilizează tehnologia CCS și care reduc nivelul de emisii de gaze cu efect de seră cu aproximativ 90%. Având în vedere cele menționate mai sus, doresc să îmi comunicați demersurile concrete pe care le realizează Ministerul Energiei pentru implementarea și utilizarea acestei tehnologii în România. De asemenea, doresc să fiu informat dacă s-a inclus vreun proiect ce vizează implementarea și utilizarea tehnologiei CCS la Complexul Energetic Oltenia (CEO) în Planul de Reziliență și Redresare Economică sau în Fondul de Modernizare”, a precizat Manta.
Mai mult, parlamentarul PSD vrea să afle de ce se dorește direct restrângerea activității și chiar închiderea exploatărilor de cărbune și a termocentralelor, mai înainte de a se încerca a le face compatibile cu obiectivele globale în privința mediului înconjurător și a schimbărilor climatice. „Există vreun studiu prin care s-a estimat impactul social, economic etc. al lipsei de acțiune în acest domeniu al ministerului pe care îl conduceți, afectând grav viețile a zeci de mii de familii din bazinul Olteniei și care depind de activitatea CEO?”, se întreabă Claudiu Manta, solicitând ca răspunsul la fiecare întrebare să îi fie furnizat în scris, în termenul prevăzut de lege.

„Cărbunele nu are niciun viitor”
În același timp, România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor, spunea Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de Pactul Ecologic European (Green Deal).
„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră”, a afirmat Frans Timmermans, menționând însă că există un viitor pentru oamenii care lucrează în această industrie.
IRINA IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Daa , vor avea viitor , în portul Constanța ! De unde vor naviga către oțelăriile vestice ca fier vechi și se vor întoarce cuțite , lame de bărbierit etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.