Cula Cioabă-Chințescu de la Șiacu, reabilitată prin proiectul ,,Ambulanța pentru Monumente”

2822

Demarat în Transilvania, în anul 2016, proiectul național „Ambulanța pentru Monumente” a salvat, până acum, mai multe monumente de la degradare și distrugere. Săptămâna trecută a fost lansat proiectul ,,Ambulanța pentru Monumente” – Oltenia Vest, care va cuprinde județele Dolj, Gorj și Mehedinți și va fi gestionată de Asociația ,,Inima Olteniei”.

,,A venit și mult așteptatul moment al lansării Ambulanței pentru monumente – Oltenia vest care va cuprinde județele Dolj, Gorj și Mehedinți și va fi gestionată de către Asociația ,,Inima Olteniei”. Până vom găsi fondurile necesare pentru achiziționarea autoutilitarei și a uneltelor necesare le vom folosi pe cele ale colegilor de la Ambulanța pentru monumente – Transilvania sud, monumentele care suferă nemaiputând aștepta. Anul acesta ne propunem realizarea unei singure intervenții de urgență pe care o vom efectua asupra culei Cioabă-Chințescu de la Șiacu urmând să realizăm minim două intervenții anual pe perioada următorilor cinci ani. Intervenția de la Șiacu va avea loc la sfârșitul lunii august. Primăria Slivilești va finanța materialele de construcție necesare, Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” ne va pune la dispoziție doi meșteri șindrilari pentru montarea șiței, iar Institutul Național al Patrimoniului va elabora documentația pentru punerea în siguranță a culei. Vom beneficia de sprijinul comunității locale pentru cazare și masă. Lucrările pe care ni le propunem se referă la consolidarea zidăriei și refacerea acoperișului originar. Acoperișul provizoriu care a fost realizat în urmă cu câțiva ani prin sprijinul unor inimoși promotori ai patrimoniului a cedat și este nevoie de înlocuirea urgentă a acestuia. Îi mulțumim domnului arhitect Iulian Cămui pentru punerea la dispoziție a releveului general”, au anunțat responsabilii de proiect.

Proiect susținut de Prințul Charles al Marii Britanii
,,Ambulanţa pentru Monumente” este o iniţiativă a Asociaţiei Monumentum care îşi propune să salveze patrimoniul imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare. În prezent, peste 600 de monumente din România au nevoie de ajutor. ,,În cei patru ani de existenţă, ,,Ambulanţa pentru monumente” a însemnat: intervenţii asupra (…) monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităţilor locale conştientizaţi asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziţii, 5 camionete dotate cu unelte şi echipamente, 233 de voluntari implicaţi şi 73 de parteneri şi sponsori. Proiectul urmează să se extindă anul acesta în judeţele Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Prahova şi Suceava. Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”, declara, în urmă cu câteva săptămâni, coordonatorul proiectului, Eugen Vaida.Obiectivele ,,Ambulanței pentru Monumente” sunt: implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului; salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului; creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training”; recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale; creșterea nivelului filantropiei și crearea de noi audiențe pentru patrimoniu. Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here