Gorjul patriot: Ceremoniale religioase, militare și o paradă de zile mari la Târgu-Jiu

1475

Militari ai Garnizoanei Târgu-Jiu, alături de polițiști, jandarmi, polițiști de penitenciar, polițiști locali, jandarmi, pompieri, salvamontiști au participat la o paradă militară de Ziua Naţională a României în centrul municipiului, lângă noul stadion. 200 de angajați ai MAI și ai Consiliului Județean Gorj, alături de câteva zeci de mijloace de transport specifice fiecărui serviciu au defilat prin fața a peste 1000 de târgujieni care au salutat parada atât de la înălțime, din stadion, cât și de la nivelul bulevardului. Asta, după ce autorităţile judeţene şi locale, împreună cu comandanţii unităţilor militare din Garnizoana Târgu-Jiu, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, parlamentari au depus coroane de flori la monumentele reprezentative din municipiu.

Ceremonialul militar şi religios a început la ora 11.00, lângă Primăria Târgu-Jiu, pe
Bulevardul Constantin Brâncuși, după ce cu o oră în urmă în centrul orașului, lângă Prefectură s-a deschis târgul de iarnă.
Momentul festiv a început cu întâmpinarea prefectului judeţului Gorj, prezentarea onorului,
salutarea Drapelelor de Luptă şi trecerea în revistă a Detaşamentului de Onoare.
După intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, a avut loc defilarea Detaşamentului de Onoare şi a tehnicii militare.
Parada a fost așteptată în special de sutele de copii și adulți din oraș care, în ciuda
temperaturilor scăzute, au vrut să fie prezente, fluturând steaguri, la momentul deosebit de Ziua Națională.
În public au fost și câțiva primari din comunele apropiate de municipiu.
Momentul festiv a fost încheiat de Fanfara Armonia, dar și de o horă a unirii formată din participanții prezenți la manifestări.
Depuneri de coroane la monumente militare sau civile au mai avut loc în Dănești, Scoarța, Cătunele, Motru, Rovinari, Drăguțești, Turceni, dar şi în mai multe comune şi sate din judeţul Gorj.
La eveniment au fost prezenți parlamentarii de Gorj, Florin Cârciumaru, Alin Văcaru, Elvira Șarapatin, Dan Vîlceanu. ,,Am venit alături de nepoțica mea și de soț la acest eveniment important.
Transmit și eu un călduros: La mulți ani României, tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește!”, a declarat parlamentarul de Gorj, Elvira Șarapatin.
Autorităţile locale au oferit, ca în fiecare an, un meniu tradiţional pentru locuitorii municipiului prezenţi la paradă, fiind pregătite 2.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.
Seara, la Târgu-Jiu, a fost aprins iluminatul ornamental însoțit de spectacole de muzică.
Au concertat pentru târgujieni The Dreamers și formația Trooper, dar și moldovenii de la Zdob şi Zdub.
Bugetul pentru eveniment a fost sub 150.000 de lei.

A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here