141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti! – Invitați speciali: Laura Hant, președinta Asociației ,,Mihai Eminescu” din Viena și meștera Maria Todor, din Cugir

1812

Autoritățile locale și județene implicate în manifestările ,,Eminescu la Florești’’, organizate sâmbătă și duminică în comuna Țânțăreni, s-au întrecut pe sine la ediția din acest an. Invitații speciali ai manifestării au fost Laura Hant, președinta Asociației ,,Mihai Eminescu” din Viena care i-a oferit primarului localității o frunză din teiul lui Eminescu, plantat în Parcul Municipal din capitala Austiei, și meștera Maria Todor, din Cugir, care a expus la Țînțăreni o parte din lucrările sale cusute pe pânză, impresionantă fiind Luceafărul, poezie cusută în întregime și completată cu numeroase simboluri. Ambele au primit distincții din partea organizatorilor.

Primăria şi Consiliul Local Ţânţăreni în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului, şi cu sprijinul unor aşezăminte culturale din judeţ şi din afara lui, au organizat la Țânțăreni o nouă ediție a manifestării culturale, de tip festival, ,,Eminescu la Florești”. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti, Ţânţăreni. În cadrul manifestărilor, meștera Maria Todor, din Cugir, care a cusut vreme de 3 ani „Luceafărul” pe o pânză de cânepă, și-a expus lucrarea ce poate fi citită ca o carte.
Femeia de 71 de ani a venit pentru prima dată la acest festival, locul unde a primit prima diplomă de excelență în semn de apreciere pentru întreaga activitate de promovare a operei și personalității poetului Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești. Peste 100 de persoane au participat, duminică, la manifestări, sâmbătă, în prima zi a festivalului fiind organizat un spectacol al copiilor din localitate, dedicat memoriei poetului Eminescu. Tot sâmbătă s-au depus flori la busturile lui Eminescu situate în Țânțăreni și Florești, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, s-a organizat și o slubă religioasă de pomenire a poetului, la muzeul din Florești, s-a citit scrisoarea dedicată lui Eminescu de către Laura Hant, iar invitații au semnat în cartea de onoare.
A.S.

Meștera populară Maria Todor a devenit cunoscută în urmă cu doi ani, când și-a spus povestea întregii lumi. Pasionată de citit dintotdeauna, meștera a cusut, între 2014-2016, pe o pânză de cânepă poezia Luceafărul, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost ,,scrise” cu aţă roşie. Pe aceeași pânză ea a mai scris versurile din Hora Unirii, Balada Mioriţa, proverbe, rugăciuni şi zicători. De asemenea, a realizat şi ilustraţii care reprezintă Coloana Infinitului şi Cuminţenia Pământului ale mareluui sculptor Constantin Brâncuşi, precum şi Vioara lui George Enescu. Maria Todor spune că a făcut toate acestea din dragoste pentru Mihai Eminescu, așa că autoritățile locale din Țânțăreni au decis să îi acorde o diplomă, în semn de apreciere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.