Un gorjean a fost amendat cu 1.500 de lei, după ce a sunat de mai multe ori la 112. Bărbatul din comuna Crușeț s-a plâns de vecinul său care se distra aruncându-i petarde în curte. Evenimentul s-a petrecut după Crăciun. Bărbatul a contestat amenzile în instanță, iar una dintre ele, în valoare de 1.000 de lei, a fost anulată, săptămâna trecută, de către Judecătoria Târgu-Cărbunești.
Gorjeanul a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, plângerea fiind înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu-Cărbunești, pe data de 18 ianuarie. Bărbatul a solicitat anularea a două amenzi date de polițiștii din Stoina și Crușeț.
În motivarea plângerii, gorjeanul a arătat că, la data sancționării, vecinul acestuia, cu care se află în relații de dușmănie, a aruncat petarde în curtea sa, în repetate rânduri, fiind deranjat de zgomotul produs de materialele pirotehnice.
Enervat, bărbatul a pus mâna pe telefon și a apelat serviciul de urgență 112. Ulterior, bărbatul spune că a primit două procese verbale de contravenție, prin poștă, în sumă de 1.500 de lei.
Cele două amenzi au fost date în aceeași zi, pentru apelarea în mod nejustificat a numărului de urgență 112. Prin procesul-verbal de contravenție întocmit la data de 28.12.2020 de către Postul de Poliție Crușeț, bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei, pentru că „la ora 18:40, a apelat în mod abuziv serviciul de urgență 112, cu toate că la fața locului se aflau organele de poliție în vedere luării măsurilor legale”. Polițiștii fuseseră chemați tocmai de către vecinul bărbatului, care îl acuza pe acesta că îi luase o bicicletă și refuză să o restituie.
Bărbatul nu a fost mulțumit și a sunat și el la 112, plângându-se de modul în care polițiștii își făceau treaba.
A doua amendă a fost dată de Postul de Poliție Stoina. „S-a reținut în sarcina petentului săvârșirea contravenției prevăzute de art. 2 pct. 11 din Legea 61/1991, constând în aceea că la data de 28.12.2020, ora 22:06, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a apelat SNUAU 112, în mod nejustificat, solicitând deplasarea organelor de poliție la fața locului. Pentru această faptă petentul a fost sancționat cu o amendă de 500 lei, în temeiul art. 3 alin. 1 lit. a din Legea 61/1991”, se arată în procesul verbal de contravenție.
Patru apeluri, două amenzi!
În acea zi, gorjeanul a sunat de patru ori la 112. Asta în condițiile în care numărul unic pentru apelurile de urgență se apelează „atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”.
Instanța a constatat că sancțiunile aplicate sunt întemeiate. „Organele de poliție s-au deplasat de mai multe ori la domiciliul petentului, în urma apelurilor repetate la 112, însă cele învederate de acesta nu s-au confirmat”, a susținut Judecătoria Târgu-Cărbunești.
Cu toate acestea, având în vedere situația bărbatului, care are în îngrijire o persoană cu handicap grav, instanța a înlocuit amenda în cuantum de 1.000 lei dată de către Postul de Poliție Crușeț, cu sancțiunea avertismentului. A rămas însă valabilă cea de a doua amendă. „În ceea ce privește sancțiunea aplicată prin procesul-verbal întocmit de Postul de Poliție Stoina, instanța apreciază că a fost respectată regula proporționalității între fapta comisă și sancțiunea aplicată, în condițiile în care petentul a continuat să apeleze nejustificat serviciul de urgență 112, în cursul aceleiași zile, pentru a solicita deplasarea organelor de poliție la domiciliul acestuia, pentru aceleași motive, care nu s-au confirmat, cu toate că aceștia se deplasaseră deja în cursul acelei zile”, se arată în motivarea instanței. Sentința pronunțată pe data de 27 mai nu este definitivă, gorjeanul având posibilitatea să formuleze apel în termen de 30 zile.
I.IRINOIU