Conducerea CE Oltenia a trimis deja notificări pentru închiderea unui grup pe cărbune la termocentrala Turceni și unul la termocentrala Ișalnița, a declarat marți Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia, la o conferință pe teme energetice organizată de News.ro.
,,Începem să implementăm acest plan. Avem planul de măsuri pe care l-am notificat, completat cu câteva lucruri noi, care înseamnă aproape 20 de echipe de proiect, aflate deja la treabă. Și nu vorbesc doar despre proiectele de investiții – acolo avem două echipe de proiect pentru fiecare tehnologie, gaz și forovoltaic, și echipa de guvernanță a procesului de investiții. În rest, sunt echipele de proiect pentru fiecare măsură. Fiecare măsură înseamnă proiectul de închidere de capacități și deja am notificat Transelectrica pentru două închideri, Turceni 3 (grupul 3- n.red.) și Ișalnița 8 – astea înseamnă peste 600 MW până în iulie. Este oficial, toată lumea știe, și există niște efecte care pleacă de aici în direcția eficientizării și reducerii costurilor”, a spus oficialul CE Oltenia, citat de Economica.net.
,,Grupurile vor ajunge la fier vechi!”
Pe de altă parte, liderii sindicali au aflat marţi, la întâlnirea cu ministrul Energiei, că faţă de planul iniţial, vor fi 450 de concedieri în plus, iar Termocentrala Rovinari va rămâne cu două grupuri din 2027. ,,În planul de restructurare inițial, se prevedea că în 2025 vor rămâne 5 grupuri din 12 cât are CEO în prezent. Acum, au tăiat două grupuri de la Rovinari şi Turceni care vor rămâne rezervă. Noi știm că din rezervă se va trece în conservare și apoi la fier vechi. La discuțiile de la Bruxelles s-a decis ca din 12 grupuri să mai rămână 3. Mai mult, vor fi daţi afară încă 450 de oameni, în plus faţă de ce era în planul iniţial. Deci, în 2026, din 5.860 vor mai tăia 450 de locuri de muncă. Cu aceste tăieri şi altele rezultatele din închiderea grupurilor, este o reducere de personal de 82%. În 2023 vor să închidă blocul 3 de la Rovinari. Noi vom încercui grupurile şi vom rămâne acolo până vom vedea măcar 30 la sută din investiţia pentru fotovoltaice”, a declarat preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu. Potrivit planului de decarbonare, închiderea acestor două grupuri pe cărbune, unul de 330 MW de la Turceni și unul de 315 MW de la Ișalnița, urma să aibă loc în acest an. În total, planul de decarbonare presupune închiderea a 1.605 MW instalați în grupurile pe cărbune şi ar urma să fie înlocuiți cu circa 1.300 MW în grupuri noi pe gaze și 700 MW în parcuri fotovoltaice.
M.C.H.
cele 2 grupuri oricum nu mai aveau aviz de mediu.