PNL şi USR, partidele aflate la guvernare, nu se înţeleg nici în teritoriu. Întâlnirea iniţiată vineri, la Prefectură, de către deputatul PNL Dan Vîlceanu, a fost încă un prilej pentru aceşti politicieni să se certe. Întâlnirea s-a dorit a fi una care să se finalizeze cu soluţii pentru angajaţii din minerit şi energie care muncesc în condiţii speciale şi cer, de 15 săptămâni, ca parlamentarii să voteze pentru reducerea vârstei de pensionare. N-a fost să fie.
Parlamentarii PSD: „Întâlnire lipsită de sens”
În timpul şedinţei, la care au participat parlamentarii Dan Vîlceanu, Gheorghe Pecingină, Ion Iordache şi Radu Miruţă, directorul Casei de Pensii Gorj, Daniela Negoiţă, directorii CEO şi toţi liderii de sindicat, politicienii s-au acuzat reciproc că-i mint pe cei care lucrează în carierele şi termocentralele CEO. Era clar că soluțiile pe care ar trebui să le găsească împreună trebuie să mai aştepte, fiindcă reprezentanții acestor partide n-ar vota nimic împreună, din diverse orgolii şi convingeri. Pe de altă parte, parlamentarii PSD nu au venit, motivând că această întâlnire „este lipsită de sens”. De altfel, deputatul Claudiu Manta a spus că PSD „a făcut tot ce ţine de el pentru angajaţii CEO”.
Revenind, Vîlceanu şi Pecingină au repetat în şedinţă că nu există bani pentru a le fi acoperite contribuţiile sociale, retroactiv, celor care ar ieşi mai repede la pensie, în timp ce Radu Miruţă susţinea contrariul, indicând fondurile din programele europene destinate decarbonării şi tranziţiei juste de la cărbune la regenerabil. Radu Miruţă a declarat că pentru aproape 4.000 de angajaţi, care ar beneficia de reducerea vârstei de pensionare în prezent, compania nu ar fi afectată financiar pentru că ar fi nevoită să achite contribuțiile din anii precedenţi. Dan Vîlceanu a afirmat că va susţine orice proiect de reducere a vârstei de pensionare, dacă CE Oltenia nu va fi afectată financiar. Acesta susţine că CEO nu are de unde să achite contribuții în valoare de 40 de milioane de euro, suma ce ar rezulta dacă proiectul de lege ar fi aprobat. Pe de altă parte, liberalii au susţinut şi faptul că, dacă proiectul va fi votat, CEO nu ar mai avea salariaţi care să-i asigure funcţionarea.
,,Nu au nicio scuză”
Şedinţa de vineri nu a adus nimic concret angajaţilor Complexului Energetic Oltenia, ba mai mult, a fost o altă dovadă că în coaliţia de guvernare nu există vreun consens. Iată ce a scris pe pagina sa de socializare senatorul Ion Iordache: ,,Ne-am întâlnit astăzi (vineri, n. red.) cu sindicatele, conducerea Complexului Energetic Oltenia, reprezentanții Casei de Pensii și colegi parlamentari. Sunt complet dezamăgit de abordarea politicianistă a colegilor de la USR care, deși au clamat public că au soluții pentru plata contribuțiilor și pensionarea anticipată a angajaților CEO, au demonstrat că nu cunosc legislația și că nu știu cum se poate rezolva această chestiune extrem de sensibilă. Din cauza lor, oamenii au rămas în stradă atâtea săptămâni și pentru asta nu au nicio scuză! Toate propunerile lor s-au dovedit cras nefundamentate! Fac apel la liderii de sindicat și protestatari să constituim un grup de lucru și să identificăm soluții reale, care pot ajuta oamenii. Lipsa dialogului este cea mai mare greșeală pentru că lasă loc unor manipulări grosolane din partea celor disperați după imagine și capital politic! Fără echivoc, angajaţii CEO au toată susţinerea mea, indiferent de consecinţe”, a mai scris acesta, parlamentar acuzat la rândul lui că are diverse interese în CEO.
,,Am asistat la jigniri şi aberaţii”
Şi deputatul Miruţă a avut ceva de scris, după întâlnire: ,,Am susținut cu aceleași argumente raționale și în întâlnirea de astăzi, de la Prefectură, necesitatea ca proiectul de lege 75/2021 privind pensionarea anticipata a lucrătorilor minieri care îndeplinesc condițiile de pensionare, în momentul intrării în vigoare a legii, să fie adoptat cât mai repede!
Legea poate și trebuie să prindă viaţă! Pentru acești 3684 de oameni din CEO şi alte câteva sute din CE Hunedoara nu trebuie achitată nicio altă contribuție.
În context local, fără infrastructură, fără investitori, fără investiţii deja angrenate capabile să absoarbă forţă de muncă, nu există altă variantă. Nu am auzit de la politicienii prezenţi astăzi (vineri, n.red.) la Prefectura vreo propunere alternativă concretă la propunerea noastră. În schimb, am asistat, din păcate, la jigniri, acuze nefondate și diversiuni.
Cum altfel aș putea interpreta aberația lansată azi, (vineri, n.red.) la discuții, că USR PLUS se opune intrării pe Ordinea de zi a acestui proiect de lege în care personal am investit atâtea eforturi?! Dar a ajutat foarte mult acest porumbel scos: în secunda doi am vorbit cu Oana Țoiu, președinta Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, care l-a introdus pe ordinea de zi în prima ședință, de miercurea viitoare.
Fac încă o dată apel la toți parlamentarii să susțină acest proiect de lege! Tranziția Justă înseamnă în primul rând grijă față de oameni!”
M.C.H.