Gorjul, fără lapte și corn în școli anul acesta!

1596

Mare parte din capitală și trei județe din țară, printre care și Gorjul, nu au furnizat anul acesta lapte și corn ori mere pentru elevii din școlile de stat. La noi în județ programul guvernamental s-a împotmolit pe parcursul anului școlar, din motive de pandemie, dar mai ales de birocrație. Procedurile complicate au făcut ca mii de elevi să nu primească pachetul care pentru mulți dintre ei chiar contează în hrana zilnică. Singurul care a reușit să găsească o soluție în această primăvară a fost Ion Bârcă, de la Turburea. Edilul a cerut fondurile necesare de la Consiliul Județean și și-a asumat toate procedurile pentru a putea să le dea copiilor produse de calitate, respectiv corn cu ciocolată și iaurt cu fructe, dar și câte un măr. Legislația prevede că produsele nu trebuie să conțină zahăr întrucât sunt considerate nesănătoase, dar acum primarul privește cu bucurie cum copii consumă produsele pe care le primesc la școală.
„Înainte, când primeau corn și lapte din acela standard vă spun că era o bătaie de joc. Pereții erau plini de lapte, iar cornurile erau jucate în picioare, fiind aruncate pe jos. Era o mare risipă. Acum încerc să fac cu totul altceva pentru școală și pentru copii de la noi din comună. Vom încerca să oferim chiar și o masă caldă. Luni, miercuri și vineri vom încerca să facem meditații cu copii cu dascălii de la școală, să-I plătim noi, iar copiilor de la clasele primare, să le oferim o masă caldă. Vreau un nou început, unul pe care nu îl puteam avea fără implicarea Consiliului Județean. Domnul președinte Cosmin Popescu a înțeles situația, un om extraordinar, care ne-a ajutat și cu care am avut o colaborare foarte bună. Bătaia de cap pentru a duce proiectul la bun sfârșit a rămas în sarcina noastră. Trebuie să te duci la Craiova, să iei de la angro produsele, le luăm de la prima mână, ca să fie un preț mai bun. Avem o mașină specială pentru transport, avem dulapuri frigorifice autorizate de Direcția Sanitar-Veterinară. În fiecare săptămână angrenăm mulți oameni pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, dar cred că acesta e rolul meu ca primar, să fac lucruri bune pentru localitatea pe care o reprezint”, afirmă Bârcă. Pentru copii bucuria primirii pachetului de corn și lapte seamănă cu cea a primi cadourilor din perioada sărbătorilor de iarnă. Copii așteaptă cuminți în bănci să primească plasele pe care edilul le oferă și în care au lapte, corn și mere pentru o perioadă de 5 zile. Directorul Liviu Sgaibă spune că de când se oferă lapte și corn copii nu mai chiulesc, lucru care se vede în numărul absențelor din catalog. „Prezența în clase a crescut semnificativ și s-a redus abandonul școlar. Programul e unul binevenit pentru că, altfel, înainte de aplicarea lui, mai aveam și situații de chiul”, spune directorul școlii. Scoarța și Polovragi sunt alte două comune care le oferă copiilor în cadrul unui program pilot câte un pachet cu mâncare în fiecare zi. Copii primesc sandvișuri proaspete, primarul Ion Stamatoiu spunând că o firmă asigură distribuția produselor proaspete. Fiecare pachet costă aproape 7 lei, fără TVA.
„Nu avem posibilități pentru a oferi o masă caldă pentru că nu dispunem de sală de mese. Noi ne-am interesat mai de mult cum să prindem un astfel de proiect și pe vremea respectivă am avut o colaborare foarte bună la Inspectoratul Școlar cu doamna Mrejeru, care ne-a sprijinit foarte mult pentru a aduce acest proiect în beneficiul copiilor. Toate produsele sunt proaspete, cu garanție și sunt apreciate din plin. Avem finanțare până la vacanța de vară și cred că vom obține finanțare și din toamnă încolo, după reluarea cursurilor. Programul cu laptele și cornul era mult mai greoi și cred că nici nu era ce trebuie pentru elevi. Cornul, poate era cine știe de când, mărul mai ajungea la elev și stricat, dar sandiviciurile sunt proaspete, făcute în fiecare dimineață, iar copii sunt foarte mulțumiți, mai ales că nu mulți își permit în fiecare zi așa ceva acasă”, spune primarul Ion Stamatoiu.
Managerul public al Consiliului Județean, Ionel Dobre, a explicat că programul „Cornul și laptele” va fi reluat din toamnă mai mult ca sigur și în Gorj. El spune că pe perioada stării de alertă și a pandemiei, o dată cu trecerea la școala on-line, contractul inițial a fost dat peste cap, iar după ridicarea restricțiilor sanitare contractul a expirat. Reluarea procedurilor pentru un nou contract ar fi durat minim 4 luni de zile, adică procedurile s-ar fi finalizat acum în pragul vacanței de vară. Temerea autorităților pentru viitorul contract este dată de faptul că dacă prețul alocat pentru un pahar de lapte și un corn rămâne neschimbat, nu vor exista furnizori interesați de derularea proiectului. Prețurile impuse de lege sunt de acum câțiva ani, în timp ce, pe piață, scumpirile s-au ținut lanț, iar furnizorii ar putea să ocolească acest program guvernamental pentru a evita bătăile de cap inutile.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here