Zeci de gorjeni au cerut în instanță anularea amenzilor primite pentru nepurtarea măștii de protecție. Sancțiunile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei. În unele cazuri, amenda a fost anulată sau înlocuită cu un simplu avertisment.
Un bărbat din comuna Văgiulești a fost amendat chiar de Ziua Națională a României. Bărbatul se afla în comună, pentru cumpărături, când a fost amendat că nu purta masca de protecție în spațiul public.
Bărbatul spune că avea o mască improvizată, pe care a lăsat-o sub bărbie, pentru a fuma. Un polițist l-a somat să respecte legea, dar l-a ignorat și a plecat liniștit spre casă. S-a trezit apoi cu amenda prin poștă. Bărbatul le-a spus judecătorilor că nu are salariu sau pensie și că nu poate plăti amenda primită, de 2.500 de lei.
Instanța a considerat sancțiunea mult „prea aspră”. „Admite plângerea. Dispune înlocuirea amenzii cu avertismentul. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, potrivit sentinței Judecătoriei Motru, dată la sfârșitul lunii aprilie.
„Pericolul social al faptei săvârșite de petent este minim, având în vedere că, deși nu purta mască, se afla totuși în aer liber și nu s-au produs alte urmări mai grave pentru siguranța populației, atingerea valorilor sociale ocrotite de O.U.G. 195/2002 fiind minimă”, se arată în motivarea instanței.
„Aveam masca sub bărbie”
Iar situația nu este una singulară. Tot pentru nepurtarea măștii în mod corespunzător a fost amendat și un bărbat din municipiul Motru. „În momentul în care am fost oprit de organele de poliție locală, aveam masca sub bărbie. Eu coborâsem din autovehiculul personal și mă îndreptam spre intrarea în piață. Parcursesem în jur de 10-20 metri și nu apucasem să îmi așez corespunzător masca, pe care o coborâsem sub bărbie în mașină, pentru că port ochelari care se aburesc și mă împiedică la condus. Realizez importanța purtării măștii, m-am conformat mereu și la data când am fost sancționat nu a fost decât o întâmplare nefericită”, a recunoscut bărbatul.
Acesta a primit amenda minimă de 500 de lei, pe care Judecătoria Motru a înlocuit-o cu avertisment.
„Fac contestație, dovedesc cu martori”
Un șofer de pe un microbuz de transport persoane a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că nu ar fi purtat corespunzător masca de protecție. Bărbatul a semnat procesul-verbal de contravenție cu obiecțiuni, menționând în scris: „Fac contestație, dovedesc cu martori, personalul muncitor”.
În instanță, martorii au declarat că șoferul care îi duce zilnic la serviciu nu a încălcat legea în ziua respectivă. Ba mai mult, de fiecare dată când urcă în microbuz, șoferul le atrage atenția să poarte masca de protecție. Judecătoria Târgu Jiu a anulat amenda.
Bun de plată
Însă nu toate amenzile au fost anulate. De exemplu, un bărbat care a pătruns în incinta Școlii Gimnaziale Bălcești, fără a purta masca de protecție, a rămas cu amenda de 500 de lei.
„Documentele anexate dovedesc faptul că petentul nu a purtat mască în incinta unității de învățământ, organele de poliție intervenind la fața locului tocmai ca urmare a conflictului care a izbucnit între personalul școlii și petent, generat de nerespectarea măsurilor sanitare de către acesta din urmă.
Instanța apreciază că fapta este cu atât mai gravă cu cât a avut loc în interiorul unei unități școlare, făcând scandal, amenințând elevii, creând astfel o situație tensionată, incompatibilă cu mediul în care trebuie să se desfășoare educația unor elevi, ușor receptivi la evenimente ieșite din comun, oferind un model negativ, nedemn de urmat pentru școlari”, a motivat Judecătoria Novaci. Sentința pronunțată la sfârșitul lunii aprilie nu este definitivă.
Guvernul a aprobat, luni, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Masca rămâne obligatorie în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun. Măsura se aplică pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
IRINA IRINOIU