Distrigaz a lăsat fără gaze zeci de familii din Târgu-Jiu, din ,,motive de securitate”

2349

Din data de 5 mai, 22 de familii din str. Hidrocentralei au fost lăsate fără gaze. Oamenii sunt disperaţi. Ei nu au primit nicio notificare din partea Distrigaz şi nu înţeleg cum este posibil ca, în stare de alertă, să li se taie gazele fără nicio explicație.

Informațiile ajunse la Prefectura Gorj sunt că, în acest caz, s-a încheiat un proces-verbal de constatare a unor scurgeri de gaze, Distrigaz oprind furnizarea. Locatarii nu ştiu de existența acestui proces-verbal şi nici despre vreo scurgere de gaze. Cert este că Distrigaz s-a limitat la singura măsură: blocarea accesului oamenilor la utilităţi, fără să mai remedieze problema. Locatarii au contractele încheiate cu acest furnizor în vigoare şi, cu toate acestea, sunt lăsaţi fără una dintre cele mai importante utilităţi.

Amenințările unui vecin, puse în practică
De mai mult timp, unul dintre locatari îşi ameninţa vecinii că îi lasă fără gaze, supărat că ţeava principală trece prin apartamentul său, cumpărat în urmă cu doar doi ani. Instalaţia de gaze din interiorul locuințelor există de peste 25 de ani.
,,Totul a pornit de la un vecin, jandarm. Blocurile au prevăzute ţevile în casă, de peste 25 de ani, de când locuim aici. Acest domn jandarm s-a dus, din câte am înțeles, la Distrigaz, supărat că ţevile lui din casă sunt deteriorate. Urmarea a fost că s-au tăiat gazele pentru trei blocuri, 22 de familii rămânând cu centralele în aer şi fără apă caldă. Am crezut că e o neînţelegere, dar totul a devenit un coşmar. Suntem obligaţi să plătim un alt proiect, pentru scoaterea ţevilor în afară. Cum să fie posibil aşa ceva? Noi am plătit pentru întreţinerea lor, am plătit la acel timp mulţi bani pentru instalaţia de gaze. Noi le vopsim şi le întreţinem periodic şi nu au fost probleme cu ţevile în interior. Cum să ne pui să plătim 60 de milioane de lei vechi, din propriul nostru buzunar, pentru o astfel de lucrare? Dar cine nu are aceşti bani, ce va face? (…) Sunt sesizări şi la Jandarmerie, fiindcă acest vecin şi-ar fi ameninţat vecinii. Este halucinant. Nu am primit nicio înștiințare, nimic. Noi stăm de 7 zile fără gaze, e un coşmar! Sunt familii cu copii, oameni bolnavi, este inadmisibil! Cred că aici e vorba de altceva, de interese, cred că trebuie să fie mulţumită o firmă de proiectare, că altfel nu-mi explic”, a spus unul dintre locatarii afectaţi, marţi seară.

Prefectul de Gorj, întâlnire cu reprezentanții Distrigaz
Prefectul de Gorj, Corneliu Răducan – Morega, a fost sesizat în legătură cu situaţia disperată a celor 22 de familii cărora li s-au tăiat gazele în urmă cu opt zile, de către Distrigaz, la cererea unui vecin care reclama că ţeava principală îi trece prin apartament. ,,Din motive de securitate a trebuit să oprim gazele. Am respectat legea”, a declarat un reprezentant al Distrigaz.
Problema este că suntem în stare de alertă, iar blocarea accesului la utilităţi încalcă legea. ,,Nu este posibil să laşi peste 20 de familii fără gaze. Vedem care este soluţia şi de ce s-a ajuns până aici”, a declarat prefectul Răducan. Operatorii rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, precum și cei ai sistemelor de apă și canalizare, nu au dreptul să deconecteze sau debranșeze niciun client de la rețele pe durata stării de alertă, aceeași obligație fiind impusă și operatorilor de salubritate. Este vorba despre Măsura prevăzută în OUG nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

În acest caz, nefiind vorba despre neplata facturilor, Distrigaz ar fi trebuit să remedieze problema scurgerilor de gaze de urgență, nu să le taie pe o perioadă nedeterminată
Dar, în opinia celor de la Distrigaz nu se încalcă prevederile legale, atâta timp cât măsura a fost luată pentru securitatea locatarilor, în cazul scurgerilor de gaze pe care un singur locatar le invocă.
,,Vom avea discuții cu cei de la Distrigaz, nu putem lăsa peste 20 de familii fără utilităţi. Se poate face un bypass, astfel încât reţeaua să ocolească apartamentul celui care a reclamat scurgeri de gaze, iar celelalte familii să fie reconectate la reţea. Această întânire sperăm să aibă loc astăzi, iar problema oamenilor să fie rezolvată cât mai repede.”

,,Suntem disperaţi”
O parte dintre oamenii din str. Hidrocentralei din Târgu Jiu au fost nevoiţi să-şi cumpere plite electrice pentru a putea găti sau încălzi apă: „Nu am avut ce să facem. În acest secol, în anul 2021, am ajuns să ne spălăm în lighean. E o ruşine! Noi nu ştim despre nicio scurgere de gaze. Dacă e aşa, noi de ce nu am fost informaţi? Ne-am trezit efectiv fără gaze, din cauza unuia care oricum ne ameninţa „că ne pune el la punct”. Uite că ne-a pus, după cum se vede. Timp de peste 25 de ani noi nu am avut probleme, până a venit acest domn jandarm… Noi nu suntem vinovați că proiectarea s-a făcut cu ţevile în interior. Cum să plătim pentru un alt proiect?! E o nebunie! Sper că domnul prefect ne va ajuta, problema este insuportabilă pentru noi. Sunt oameni care au grave probleme de sănătate. Sunt copii. Ne-am cumpărat centrale, am făcut şi noi investiţii, ca fiecare om care vrea să trăiască în mod decent”, a spus Cristian Dorneanu.
Mihaela C. Horvath

1 COMENTARIU

  1. Autoul citeaza, foloseste gresit cuvantul „domn”. Daca e jandarm nu poate fi si domn! Ori una, ori alta! Altfel e mare incompatibiloitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.