Ziua Națională “Constantin Brâncuși”, sărbătorită pentru prima dată la Târgu-Jiu

524

Vineri, 19 februarie, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Națională “Constantin Brâncuși” atât în țară, cât și în afara granițelor României. În Gorj, această zi a fost marcată printr-o serie de manifestări cultural-artistice, ce au cuprins expoziții, colocvii și spectacole.

manifestari (6)Startul manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși a fost dat încă de joi, odată cu vernisarea, la Galeriile Municipale de Artă Târgu-Jiu, a unei expoziții naționale de desen. Intitulată “Desenul post-Brâncuși”, aceasta a reunit lucrările a peste 90 de artiști contemporani, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. Vineri, manifestările au debutat la ora 10.00, atât la Târgu-Jiu, unde s-au deschis “Colocviile Brâncuși”, ce au reunit personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, cât și la Hobița, unde a avut loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu. În programul zilei de 19 februarie a mai fost cuprinsă și o ședință solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și Consiliului Local Târgu-Jiu, ce s-a desfășurat la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” și la care au participat, printre alții, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, Corina Șuteu – secretar de stat în Ministerul Culturii, Petre Guran – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Radu Boroianu-președintele Institutului Cultural Român, ÎPS Irineu -Mitropolit al Olteniei.

manifestari (11)Fiecare dintre aceștia au vorbit despre Brâncuși, despre ce înseamnă el pentru România, dar și despre făcut pentru păstrarea și promovarea moștenirii lăsată de acesta Gorjului. “Am felicitat inițiativa care a dus la crearea acestei Zile Naționale Constantin Brâncuși și sper ca, încetul cu încetul, fiecare zi a anului să fie închinată unei mari personalități creative românești. (…) Constantin Brâncuși este acest element cu totul special de creator care reușește să aducă prin asimilarea transcendenței din care își trăgea seva o revoluție care continuă și în ziua de astăzi în sculptura lumii. (…) Nu s-a încheiat încă ceea ce pot să învețe sculptorii din modernitate și contemporaneitate în baza creației excepționale a lui Brâncuși. E de datoria noastră, a românilor, să aducem acest plus de cunoaștere a operei lui Brâncuși și de înțelegere profundă a acesteia. Iată că reușim să punem la cale nu numai această zi națională, dar și restaurarea Căii Eroilor, de care era atâta nevoie pentru a fi înțeleasă această parte esențială a operei lui Brâncuși care se află la Târgu-Jiu, în grija noastră. Trebuie să avem cu adevărat grijă, trebuie să fim cu adevărat serioși; nu mai trebuie să ne grăbim să facem și să nu facem până la capăt. (…) Este o datorie de onoare a Gorjului să-l înțeleagă până la capăt pe Brâncuși pentru a-și adăuga numele lor și al ținutului lor acestei personalități colosale”, a spus Radu Boroianu, președintele ICR.

manifestari (15)S-a vorbit, de asemenea, despre realizarea unui Muzeu Național “Constantin Brâncuși”, dar și despre includerea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO. “Prezența mea aici, în calitate de secretar de stat, a permis să mergem un pic mai departe în discuțiile pe care le avem pentru a realiza un plan extrem de ambițios, acela al creării Muzeului Național «Constantin Brâncuși».

manifestari (33)Trebuie să fim cu toții conștienți că un Muzeu Național «Constantin Brâncuși» reprezintă pentru România una dintre cărțile de vizită internaționale de importanță cu totul și cu totul deosebită. A face un Muzeu Național «Constantin Brâncuși» aici înseamnă a face de fapt un Muzeu «Constantin Brâncuși» care rezonează internațional și universal și asupra căruia toți ochii experților în Brâncuși, ai iubitorilor de Brâncuși, se vor aținti de îndată ce el va fi creat. De aceea dorim să creăm acest muzeu cu foarte multă grijă, cu foarte multă rigoare și cu atenție deosebită și mai ales în spiritul a ceea ce Constantin Brâncuși este ca artist și ca reprezentant al creatorilor din toate timpurile, din toată lumea. Tot în numele Ministerului, mă bucur să spun că, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului, am reluat crearea dosarului necesar, un dosar foarte serios, pentru ca Ansamblul lui Brâncuși din Târgu-Jiu să intre pe lista patrimoniului mondial.

manifestari (39)Acesta este un demers care va fi făcut cu o seriozitate deosebită și care va permite probabil în anul 2018 ca dosarul să fie depus și să fie depus într-o formă în care Ansamblul lui Brâncuși va intra pe lista patrimoniului mondial, așa cum i se cuvine”, a spus secretarul de stat Corina Șuteu. La rândul lor, reprezentanții autorităților județene și locale au dat asigurări că vor sprijini toate proiectele ce au ca scop promovarea operei brâncușiene. “Sărbătorim 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, artistul nepereche care a făcut cunoscute în lume Hobița, Târgu-Jiul și Gorjul. A venit momentul să-l răsplătim așa cum se cuvine pentru această neprețuită moștenire pe care ne-a lăsat-o nouă, românilor. (…) Cu sprijinul autorităților administrative și culturale naționale, susținem promovarea legii privind înființarea Muzeului Național Târgu-Jiu ca parte a unui complex muzeal «Constantin Brâncuși». Susținem reabilitarea Căii Eroilor după proiectul arhitectului Dorin Ștefan, facem demersuri pentru punerea în lucru a proiectului «Drumul lui Brâncuși», propunere Ion Cepoi, arhitect Mihai Maicovschi, care să transforme traseul Hobița – Târgu-Jiu într-o magistrală culturală și turistică de mare anvergură. Un alt proiect este finalizarea Casei de Cultură din Peștișani și transformarea acesteia în Centrul expozițional și de conferințe «Constantin Brâncuși» în care va funcționa și Biblioteca Brâncuși. (…) Susținem înființarea Școlii de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși» la Hobița, (…).

manifestari (42)Totodată, se urmărește continuarea și amplificarea dimensiunilor Festivalului Național de Arte Vizuale GorjFest, ca omagiu perpetuu adus lui Brâncuși. Nu în ultimul rând, facem apel la toate organismele din zona culturală națională să susținem accelerarea înscrierii Ansamblului «Calea Eroilor» pe lista patrimoniului mondial UNESCO. (…) Avem credința că toate aceste proiecte vor fi nu doar puse în lucru, ci și duse la bun sfârșit pentru că reprezintă modul nostru de a duce mai departe neprețuita moștenire culturală pe care Constantin Brâncuși ne-a lăsat-o nouă, tuturor”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj. “Trăiesc bucuria de a reprezenta unul dintre cele mai importante orașe din România și poate nu aș exagera dacă aș spune că și din lume. Acest lucru se datorează exclusiv marelui Constantin Brâncuși, cel care a făcut și continuă să facă cea mai bună reclamă orașului Târgu-Jiu. (…) Dacă spui Brâncuși spui Târgu-Jiu. (…)

manifestari (35)Asta ne dă o responsabilitate imensă, atât nouă, autorităților locale, care trebuie să avem o preocupare continuă de a proteja aceste opere, dar și experților care, prin muncă și pregătire, pot ajuta ca operele titanului de la Hobița să fie cunoscute și recunoscute de zeci de generații de aici înainte. (…) Trebuie să facem eforturi de a fi cei mai buni care putem fi în raport cu această comoară. (…) Vom face tot ce va depinde de noi pentru a reuși să introducem Ansamblul de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO și să demarăm și să finalizăm un proiect care până acum putem spune că a fost un vis pentru toți gorjenii, dar începând de astăzi va deveni realitate. Este vorba de proiectul prin care ne-am propus să modernizăm Calea Eroilor, calea care face legătura între Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Sper să găsim fondurile necesare pentru că Brâncuși merită, orașul Târgu-Jiu merită”, a spus și Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. manifestari (46)În cadrul ședinței au fost prezentate și proiectele de modernizare a Ansamblului monumental “Calea Eroilor” și de realizare a “Drumului lui Brâncuși”. Ședința a fost urmată de vernisajul unei alte expoziții, de această dată aparținând artistului Maxim Dumitraș. Seara s-a încheiat cu concertul extraordinar “Brâncuși și bucuria muzicii”, susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.