Ziua Naţională a României şi Sărbătoarea Anului Centenar în Oraşul Turceni, Gorj

1064

De Ziua Naţională a României şi a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Oraşul Turceni, din judeţul Gorj, a îmbrăcat hainele de aleasă şi nepreţuită Sărbătoare, păstrate în «lada» de zestre a spiritualităţii gorjeneşti, pentru a cinsti o «zi astrală» a întregirii neamului românesc şi a împlinirii visului de aur al poporului nostru. Încă de la ora 10 dimineaţa, în pofida gerului înţepător, după ce soarele şi-a deschis orizontul strălucirilor sale şi ale bucuriei trăite în comunitate, la biserica din centrul oraşului a fost oficiat un «Te Deum» în memoria celor care şi-au dat viaţa în numele sfânt al desăvârşirii unui ideal nepieritor. Pe strada principală din faţa primăriei, în prezenţa autorităţilor locale, au defilat formaţiunile de pompieri şi militari, împreună cu cetăţenii veniţi cu mic, cu mare la manifestaţia festivă, după care cei mici au primit daruri din partea oficialilor.

“Ne-am întâlnit astăzi, aici, la Monumentul Eroilor din Strâmba-Jiu, pentru a cinsti memoria înaintașilor”
La ceasul prânzului, începând cu ora 13,00, la Monumentul Eroilor din Strâmba-Jiu, cei peste 250 de participanţi care s-au adunat în jurul monumentului au trăit adevărate momente de înălţătoare vibraţie patriotică, ce au început printr-un «Te Deum» săvârşit cu participarea preacucernicilor preoţi: Antonie Făinişi, iconom, Marian Rusu şi Petre Buşe, care au evocat numele tuturor eroilor din localitate, ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Deschizând seria cuvintelor evocatoare, Doamna Primar Cristina CILIBIU, în scurta şi emoţionanta sa cuvântare a spus printre altele: “Bună ziua, dragi români! Bună Ziua, dragi concetăţeni ai mei! În această zi importantă pentru poporul român, comemorăm 100 de ani de la evenimentele care au adus României libertate, unitate și prosperitate, iar Anul 2018 este anul Centenarului Marii Uniri! Ne-am întâlnit astăzi, aici, la Monumentul Eroilor din Strâmba-Jiu, pentru a cinsti memoria înaintașilor care prin trudă, iubire și credință, au reușit să consolideze țara noastră, dar și pentru a aminti tinerelor generații importanța însușirii valorilor și a convingerilor patriotice. Nu trebuie să privim și să primim sărbătoarea Unirii celei Mari, ca pe un cadou făcut de către strămoșii noștri, ci, mai ales, ca pe un moment de cugetare asupra responsabilității pe care aceștia ne-au lăsat-o în seama noastră, aceea de a păstra în sufletele noastre patriotismul românesc. Vă pot mărturisi faptul că o dovadă vie a unui patriotism plin de simţire românească, ne-a fost oferită cu câteva zile în urmă de către «primii vestitori» ai Marii Uniri din Decembrie 1918, iar aici este vorba despre Corul bărbătesc din Finteușul Mare, judeţul Maramureş, condus de către prof. Dragoș Andrei, o formaţie care anul acesta ne-a transmis prin cântec, valorile patriotice pe care le-au păstrat timp de un veac în sufletele lor. Aş mai adăuga faptul că Marea Unire din 1918 reprezintă şi un îndemn la solidaritate și la curaj civic! Acesta este un îndemn pe care, astăzi, vi-l transmit și dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat invitația de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri şi sunt convinsă că și în viitor, cu siguranţă, vom fi aici, pentru a da o dovadă de necontestat că ne respectăm principiile, valorile, credința strămoşească şi încrederea în viitorul patriei noastre! La Mulți Ani, Români! La Mulți Ani, România!
Comandantul Unităţii de Pompieri din Turceni, Domnul Grigore Duică, a adresat un îndemn vibrant de a fi mereu ca nişte oameni devotaţi ai datoriei, aşa cum la 1 Decembrie 1918, în unanimitate, compatrioţii noştri au simțit, au acționat și au mărturisit românește, pentru că au fost români, dincolo de orice diferență de doctrină politică, de origine socială, de statut material și, nu în ultimul rând, de confesiunea religioasă. De aceea, miracolul acestei realizări dramatice și de-a dreptul surprinzătoare, prin care românii au știut să întoarcă o înfrângere într-o victorie, în care s-a trecut de atâtea ori de la agonie la extaz, se explică, nu doar prin conjunctura internațională ori prin șansa istorică, ci, mai ales prin calitățile excepționale ale generației idealului național.

“În Anul dramatic 1918, naţiunea română a fost călăuzită de o clasă politică excepţională”
Profesorul de istorie, Alexandru Dinu, a pornit de la premisa că multă vreme înainte, dar, mai ales în Anul dramatic 1918, naţiunea română a fost călăuzită de o clasă politică excepţională, pentru că România de atunci a beneficiat de o elită patriotică extrem de dedicată cauzei Reîntregirii și profund demnă, o elită care a adus victoria prin abnegație, spirit de sacrificiu și multă credință, o elită politică a României care a parcurs «deșertul» marelui război, care știa să respecte puterile străine, fără a se face «preș» în fața lor, și avea un singur obiectiv: o Românie mare și puternică, ceea ce înseamnă că România de atunci a știut să joace precum orice putere europeană responsabilă, şi a știut să cultive legături strânse cu puterile europene, având ca temei sacrificiile a sute de mii de români, militari și civili, unele statistici vorbind de 220.000 de militari jertfiți, altele de o cifră cumulată de aproximativ 335.000 de ostași, la care se adaugă alte sute de mii de persoane din afara cadrului combatanților efectivi, iar în acest fel, Marea Unire era recunoscută internațional. A fost o bătălie complexă unde fiecare român, de la cel mai simplu țăran la Regele României, a avut rolul său bine definit, unde armata a conlucrat deplin complementar cu politica și unde proiectul Reîntregirii a fost dus la bun sfârșit.
Prin gândurile preacucerniciei sale şi prin pregătirea tinerilor elevi pentru marcarea acestui eveniment memorabil, Părintele iconom, Pr. Antonie Făiniş şi-a exprimat opţiunea că Marea Unire este cel mai mare proiect de țară pe care și l-au propus românii în istorie, un proiect la care au visat sute de ani și la care au lucrat efectiv, zi de zi, liberali, naționaliști, conservatori și social-democrați, dar şi marii teologi ai neamului, timp de cel puțin 40 de ani. Generația idealului național, care a afirmat la nivel european năzuințele neamului românesc și care a știut să le pună în aplicare într-un mod de-a dreptul surprinzător pentru toată Europa, este rezultatul evoluției organice a aspirațiilor poporului român pentru libertate, suveranitate și unitate națională. Ca un exemplu elocvent, domnia sa, le-a propus celor prezenţi un cântec de o rezonanţă patriotică sinceră şi curată, exprimată prin cântecul elevei Gabriela Cercelaru: “Românie, Românie, ne arde dorul de tine!/ Românie, țară veche,/ țară mândră veche,/ nu lăsa români să plece,/nu-i lăsa să plece!/ Dacă românii tăi pleacă,/ dacă ei mai pleacă,/ rămâne țara săracă,/ rămâne săracă”, iar, pentru că memoria celor care s-au jertfit este nepieritoare, în încheiere, la Monumentul Eroilor de la Strâmba-Jiu au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor şi a instituţiilor Oraşului Turceni, dintre care amintim: Primăria, Grupul Energetic, Asociaţia veteranilor de război şi a cadrelor militare din rezervă, Unitatea de Pompieri, Poliţia, prin persoana domnului comandant, Claudiu Ionuţ Pardos, Liceul Tehnologic, Şcoala gimnazială, Spitalul Orăşenesc, Asociaţia Pensionarilor şi Liga Pensionarilor din Strâmba-Jiu, conduse de către prof. Petre Popescu, Asociaţia «Sfânta Treime» şi altele.
La masa organizată la casa Parohială din Strâmba-Jiu a fost lansată cartea: «Naţionalitatea şi Naţiunea. De la ideea de naţionalitate la Nicolae Bălcescu la statuarea sociologiei Naţiunii Române», carte care a fost tipărită cu sprijinul Primăriei Turceni, personal, al Doamnei Primar, Cristina Cilibiu.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.