Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie 2022, marcată la Novaci

1438

Marți, 15 februarie 2022, începând cu ora 12:30, Primăria Orașului Novaci, Casa de Cultură Novaci, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, organizează evenimentul „Pledoarie pentru lectură – Clubul de carte aleasă”, eveniment menit a marca Ziua Națională a Lecturii, ediția I, Novaci, 2022.
Directorul Casei de Cultură din Novaci, Elena Basarabă spune că a inițiat acest proiect deoarece vrea să reunească iubitorii de cărți în cadrul unui club de lectură: „Dragostea pentru lectură îi face pe oameni să aibă o minte deschisă. Lectura este vitală pentru a putea funcționa și a avea succes în societate, plăcerea lecturii ne hrănește sufletul. Există o corelație directă între bunăstare și cititul de plăcere.”
Totodată, Elena Basarabă spune că obiectivul acestui eveniment este de a încuraja lectura în rândul tinerilor și adulților, de a stârni și reaprinde flacăra gustului pentru lectură: „Lectura este flacăra care încălzește mințile. Citind, găsim calea spre rezolvarea problemelor de tot felul. Citind vom învăța să gândim frumos. Citind vom deveni mai creativi, mai relaxați. Lectura unei cărți îți dezvăluie adevărata față a lumii, este mai mult decât simplul act al citirii, ține de suflet, de mirajul ascuns al sentimentelor și trăirilor declanșate de mesajul literar.”
În luna ianuarie a acestui an, data de 15 februarie a fost stabilită Ziua Națională a Lecturii, întrucât este data în care s-au născut Spiru Haret și Titu Maiorescu, „a căror contribuție la școala și cultura României este incontestabilă”.
„În cadrul evenimentului de marți, așteptăm la CLUBUL DE CARTE ALEASĂ toți cetățenii stăpâniți de mania cititului sau creației literare, fără a se impune participanților un anumit gen literar sau un domeniu special. Luați cu dumneavoastră o carte citită și convinge-ne să o citim și noi! Stârniți-ne curiozitatea! Veniți să ne cunoaștem, să schimbăm idei, să discutăm și să împrumutăm cărți unii de la alții. Comunitatea novăcenilor care citesc din pasiune, trebuie să sporească numeric. Cu cât suntem mai mulți, cu atât bunele practici legate de urmările cititului, vor fi mai valoroase.
Lectura poate fi sursa viziunii privind dezvoltarea zonei în anii următori. Avem în viața comunității noastre și un exemplu demn de urmat. Existența Bibliotecii din Novaci este efectul viziunii unui tânăr novăcean, student pe atunci, care a citit foarte mult și din dorința de a inocula gustul pentru lectură semenilor săi, înființează în anul 1902 BIBLIOTECA NOVACI, prima bibliotecă populară din această parte a Gorjului. Numele acestui tânăr a fost Dimitrie BREZULESCU, figura luminată a meleagurilor noastre. Viziunea lui Brezulescu privind dezvoltarea Novaciului a fost de neegalat. Cărțile i-au deschis drumul spre nemurire, Brezulescu rămânând pentru urmași un excelent model de viață”, a scris pe pagina de Facebook, doamna Elena Basarabă, coordonatorul acestui eveniment.
Le dorim succes organizatorilor acestui eveniment cultural!
Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here