Ziua Naţională a Gărzii de Mediu, marcată în Gorj

627

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Gărzii Naţionale de Mediu, marcată anual la data de 12 martie, comisarii Serviciului Judeţean Gorj au desfăşurat acţiuni de conştientizare şi informare a publicului.

Mai precis, comisarii judeţeni ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Gorj pentru a susţine dezbateri pe diverse teme de mediu cu elevii şi cadrele didactice de la: Şcoala nr. 4 Târgu-Jiu, Şcoala nr. 8 Târgu-Jiu, Şcoala Sf. Nicolae Târgu-Jiu, Şcoala Generală Arcani, Şcoala Generală Peştişani. Paralel cu aceste acţiuni, comisarii Serviciului Judeţean Gorj au participat la o dezbatere cu factorii interesaţi din domeniul energiei şi mineritului din judeţul Gorj cu privire la iniţiativele şi preocupările care există in vederea conformării cu noile prevederi ale legislaţiei Uniunii Europene.
Ziua Gărzii Naţionale de Mediu este sărbătorită la 12 martie, fiind instituită prin Ordinul de ministru nr. 224 din 27 februarie 2007, marcând astfel data înfiinţării instituţiei, în anul 2003. Cu acest prilej, au loc evenimente care promovează un mediu sănătos şi echilibrat ecologic, precum şi îmbunătăţirea permanentă a stării factorilor de mediu şi implementarea normelor europene pentru protejarea mediului. Guvernul României a înfiinţat Garda Naţională de Mediu la 12 martie 2003, aceasta fiind un corp specializat de inspecţie şi control, care urmăreşte respectarea legii în domeniul protecţiei mediului, în scopul prevenirii şi descurajării fenomenelor infracţionale. Înfiinţarea Gărzii Naţionale de Mediu s-a impus ca o măsură pentru conservarea resurselor naturale şi pentru asigurarea unui mediu sănătos, în condiţiile creşterii numărului de factori care poluează mediul, a actelor şi a faptelor infracţionale la adresa fondului forestier şi cinegetic, precum şi a creşterii agresivităţii autorilor acestora, se arată pe site-ul oficial al instituţiei, http://www.gnm.ro. Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, se arată în Hotărârea nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu. Totodată, Garda Naţională de Mediu coordonează Corpul Voluntarilor de Mediu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here