Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită şi la Gorj

570

Ieri a fost Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, zi în care în întreaga lume, au avut loc manifestări care aduc în atenţia publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor consumatorilor. În judeţul Gorj, manifestări specifice zilei de 15 martie au avut loc pe parcursul ultimelor săptămâni ca urmare a derulării unei noi ediţii a concursului naţional „Alege! Este dreptul tău!”.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost prima dată marcată în anul 1983 şi a devenit, de atunci, o ocazie importantă pentru mobilizarea cetăţenilor, iar cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor au fost extinse de Organizaţia Internaţională a Consumatorilor la opt, adăugându-se astfel dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale şi dreptul la educare. La nivel naţional tema propusă pentru acest an Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este “Comerţul online” (tema a fost aleasă considerându-se că este de mare interes pentru public dată fiind dezvoltarea accelerată a acestui tip de comerţ), iar la nivel mondial tema propusă de Organizaţia Internaţională a Consumatorilor este “Hrană fără antibiotice”.

Elevi, în cursa fazei judeţene a concursului
Printre acţiunile ce se desfăşoară cu această ocazie menţionăm faza judeţeană a concursului “Alege! Este dreptul tău!”, ediţia 2016, concurs organizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, respectiv Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Cei mai buni elevi vâlceni în domeniul protecţiei consumatorului şi-au prezentat, sâmbătă, 12 martie 2016, cunoştinţele în domeniu, în amfiteatrul Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu.
Câștigătorii acestei ediții sunt: premiul I – Dobroiu Daiana, clasa a X-a, Colegiul Național “Spiru Haret”; premiul II – Pîrvulescu Angelica, clasa a XI-a, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”; premiul III – Racoviţă Iulia Elena, clasa a XI-a Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”; mențiuni: – Scheau Andreea Oriana, clasa a XI-a Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” și Barbu Carla Maria, clasa a IX-a Colegiul Național “Spiru Haret”. “Primii doi clasaţi vor participa la faza naţională a concursului ce se va desfăşura în vara acestui an pe litoral. Tot în cadrul manifestărilor care marchează acest eveniment, în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri) am desfăşurat acţiuni de informare şi consiliere în zonele cu cel mai mare flux de consumatori din Târgu-Jiu, respectiv zona mall şi Piaţa Centrală, ocazie cu care am distribuit broşuri cu informaţii utile consumatorilor”, a declarat Mădălin Giurcău, comisar-şef în cadrul CJPC Gorj.

459 de sesizări, pe masa comisarilor CJPC
Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de conducerea CJPC Gorj, activitatea instituţiei judeţene în cursul anului precedent s-a materializat într-un număr de 1.851 de acţiuni de control astfel: 722 au vizat produse alimentare, 644 de produse nealimentare, 25 de produse financiare, 210 servicii alimentare, 231 de servicii nealimentare, patru servicii financiare şi 15 alte segmente, în urma cărora au fost aplicate 974 de sancţiuni contravenţionale din care 523 de amenzi în cuantum de 1.044.950 de lei. Tot în cursul anului 2015 au fost prelevate 31 de probe de produse pentru a fi analizate în laboratorul CNIEP – LAREX – autorizat RENAR, din care 11 produse au fost constatate ca fiind neconforme (confecţii textile a căror compoziţie fibroasă determinată prin analize a fost diferită de ceea ce indica eticheta, pastă tomată care nu se încadra în parametrii specifici obligatorii, mai precis procentul de substanţă uscată solubilă). “Pe tot parcursul anului anterior, instituţiei noastre i-au fost adresate un număr de 459 de sesizări şi reclamaţii din care 162 au fost închise cu soluţionare amiabilă, 114 întemeiate, două au fost retrase, 11 nesoluţionabile, 25 au fost redirecţionate, 130 au fost neîntemeiate, iar 15 au fost clasate. Valoarea despăgubirilor ori a măsurilor reparatorii s-a ridicat la suma de 71.945,15 de lei. Se remarcă o creştere a numărului acestora atât datorită majorării volumului desfacerilor de produse şi servicii, cât şi, sperăm noi, creşterii încrederii cetăţenilor în rolul şi importanţa instituţiei noastre”, a precizat şeful CJPC Gorj, Mădălin Giurcău.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here