Îm fiecare an la 22 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei.
Tema anului 2022 pleacă de la îndemnul „Apa subterană – să facem invizibilul vizibil”, potrivit Agerpres.
Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil peste tot. Aflate sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţa. Aproape toată apa dulce în stare lichidă din lume este apă subterană, potrivit site-ului www.worldwaterday.org.
Acestea reprezintă mai mult de 97% din rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii şi calotele glaciare), iar restul de 3% este constituit din apele de suprafaţă (în principal lacuri, râuri, zone umede), notează site-ul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – rowater.ro.
Raportul ONU privind dezvoltarea apei în 2022, lansat în 21 martie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al IX-lea Forum mondial al apei de la Dakar, în Senegal, la care participă şefi de stat şi lideri importanţi din sectorul de gestionare a apei, aduce în discuţie tematica „Groundwater – making the invisible visible”.
În a doua zi a forumului au loc mai multe conferinţe dedicate apelor subterane cu referire la politica informală, de intervenţii pentru dezvoltare şi la management, precum şi o sesiune axată pe consolidarea interfeţei ştiinţă-politică-practică folosind noul Catalog al apelor subterane.
Apa subterană nu este la vedere, dar trebuie să fim tot timpul conştienţi de existenţa ei şi trebuie să o protejăm prin folosirea responsabilă, apele subterane invizibile fiind ultimul colac de salvare pentru populaţiile în creştere în faţa schimbărilor climatice. Trebuie să depunem împreună eforturi pentru a gestiona în mod durabil această resursă preţioasă se susţine pe pagina dedicată zilei.