Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri

592

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în parteneriat cu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) al Judeţului Gorj, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, medicii de familie, autoritățile publice locale din județ prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară, au celebrat, în data de 26 iunie 2018, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri. Cu acest prilej a fost demarată Campania IEC cu sloganul ”În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie ”Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”, care se va desfășura în perioada 26 iunie – 20 iulie 2018.

Campania ”În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia. Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, educatori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor
La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă.
Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate. Cu ocazia zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor campaniei. Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here