Modificări ale remuneraţiei pentru zilierii gorjeni! Încă de luna trecută, remuneraţia brută pe oră a crescut la minimul de 7,382 de lei odată cu creşterea salariului minim pe economie.
876 de persoane distincte angajate ca zilieri au prestat în cursul acestui an activităţi în diverse domenii la nivelul judeţului Gorj. Legea nr. 52/2011 republicată este cea care reglementează exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate şi de zilieri. Beneficiarii de lucrări pot fi: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional.
“Zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărui cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zi de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în registru de către zilieri şi beneficiar. De la 1 mai 2016, valoarea remuneraţiei brute orare stabilite nu poate fi mai mică decât 7,382 de lei, iar la nivelul unei zile de lucru de 8 ore aceasta va fi de minim 59,05 lei. De la începutul acestui an şi până în prezent, au depus extrase după registrul de zilieri un număr de 30 de beneficiari care exercită activităţi cu zilieri, totalizând astfel un număr de 5.835 poziţii în registrele de zilieri. Pentru beneficiarii amintiţi au prestat activitate 876 de persoane distincte angajate ca zilieri”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.
Acesta a precizat că în cursul acestui an, de la casieria ITM Gorj au fost eliberate un număr de nouă registre noi de evidenţă a zilierilor, restul angajatorilor lucrând pe vechile registre până la completarea lor în totalitate. Domeniile de activitate predominante sunt: silvicultură (4.876 poziţii zilieri), agricultură (210 poziţii zilieri), hoteluri şi alte facilităţi de cazare, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente.
Operatorii economici din Gorj care folosesc lucrători fără să fie înregistraţi în Registrul de evidenţă a zilierilor sau fără a respecta prevederile legii cu privire la durata zilei de muncă sau la sănătatea şi securitatea în muncă riscă amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate din punct de vedere legal se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Izabella Molnar