Cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj avea o listă cu 12 şcoli şi 39 de grădiniţe neautorizate sanitar. Între timp, câteva dintre ele şi-au rezolvat problemele şi au depus dosarele pentru autorizare, altele însă mai au de lucrat la acest capitol.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au efectuat o serie de controale în mai multe unităţi şcolare pentru a se vedea dacă acestea îndeplinesc condiţiile pentru a primi, sau nu, autorizaţie sanitară de funcţionare. La finalul verificărilor, zeci de şcoli au rămas neautorizate. „Înainte de începerea anului şcolar, 12 şcoli şi 39 de grădiniţe din judeţul nostru nu aveau autorizaţie sanitară. Este posibil ca unele dintre ele să-şi fi remediat deficienţele, între timp şi să-şi fi depus dosarele de autorizare”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Au existat situaţii în care anumite unităţi şcolare nu au corespuns din punct de vedere igienico-sanitar, acestea primind un plan de conformare, în vederea definitivării reparaţiilor şi punerii la punct a tuturor detaliilor necesare pentru autorizare. „Reprezentanţii şcolilor depun la noi o declaraţie pe proprie răspundere că întrunesc condiţiile, după care colegii mei trec la verificări; dacă nu corespund şi li s-a eliberat autorizaţie, li se ridică, dar în principiu, ce este în declaraţii corespunde cu realitatea din teren; nu am avut probleme de genul să se declare ceva şi să găsim altceva în teritoriu”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Potrivit celor de la DSP, pentru a obţine autorizaţia, reprezentanţii şcolilor trebuie să pregătească o serie de documente, între care: schiţa unităţii, un act din partea primăriei în ceea ce priveşte spaţiul, schiţa de amplasare în zonă, memoriu tehnic şi altele.
Minodora Sucea