Zeci de tinere din Gorj, mame la vârste fragede

761

În primul trimestru al anului în curs, din 409 gravide nou depistate, patru au sub 15 ani, 25 au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, iar 139 sunt tinere cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani.

Fenomenul copilelor care nasc a devenit îngrijorător, în ultima perioadă, la nivelul întregii ţări. Nici Gorjul nu face excepţie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în 2017, nu mai puțin de 1.485 de gorjence au rămas însărcinate, 832 fiind din mediul urban. „Din cele 1.485 de gravide nou depistate, 4 aveau sub 15 ani şi 86 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Pe parcursul primului trimestru al anului 2018, 409 gravide au intrat în evidențele medicilor, patru dintre ele fiind minore sub 15 ani. „Din cele 409 gravide nou depistate, patru au sub 15 ani, 25 au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, iar 139 sunt tinere cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Efectele sarcinilor la vârste fragede
Medicii şi psihologii susţin că impactul unei naşteri asupra unei copile este uriaş. Practic peste noapte aceasta devine mamă. Este obligată să renunţe brusc la copilărie şi este nevoită să întreţină un copil. “Partea socială este afectată la o tânără care aduce pe lume un copil. De cele mai multe ori sunt mame singure și este foarte greu să-ți refaci viața având un copil; plus că este dificil să te descurci și din punct de vedere financiar. Urmările psihice sunt și ele grave, tocmai de aceea recomandabil este să existe un psiholog în fiecare spital, care să discute cu aceste tinere. Depresia post-partum este mai accentuată în cazul lor, decât la restul femeilor”, a menționat Bogdan Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Medicul Bogdan Șorop mai spune că, în principiu, organismul uman are o mare capacitate de a se adapta. Cu toate acestea, o tânără care rămâne însărcinată la o vârstă fragedă poate să întâmpine anumite probleme. “Din cauza deficienței materne de progesteron pot apărea probleme în timpul sarcinii, de la sângerări banale până la avorturi spontane sau naștere prematură. Apoi, în travaliu, la femeile foarte tinere poate să lipsească elasticitatea bazinului, situații în care apare suferința fetală și se impune intrarea la cezariană. Desigur că există destul de multe fete tinere care sunt foarte bine dezvoltate, dar sunt și cazuri în care pot apărea probleme obstetricale”, a declarat Bogdan Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie.
În multe cazuri minorele ajung să formeze familii cu taţii. Sunt cazuri în care fără ajutor din partea familiei, mamele minore nu reuşesc să se descurce şi lasă traume la rândul lor în dezvoltarea noului născut. Un cerc vicios care deocamdată este departe de a fi rupt în România, o ţară aflată în topul statelor cu cele mai multe mame minore. Specialiştii spun că acest fenomen este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale, dar şi a mediului în care trăiesc.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here