Zeci de note, modificate după contestații

892

Contestațiile depuse la Evaluarea Națională au dus la modificarea notelor a zeci de elevi. Nu în toate cazurile, însă modificare a fost în direcția dorită de candidați, o parte dintre ei trezindu-se cu note mai mici după recorectarea lucrărilor.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale au fost afișate, ieri după-amiază, oferindu-le astfel candidaților care au cerut recorectarea lucrărilor, nemulțumiți de rezultatele inițiale, ocazia de a afla dacă au primit sau nu note mari. În Gorj au fost depuse 886 de contestații după afișarea rezultatelor, 538 la Limba și literatura română și 348 la Matematică. În 629 de cazuri, candidații au primit aceleași note și după contestații, fie pentru că și la reevaluarea lucrării au primit același punctaj, fie pentru că diferența dintre cele două punctaje acordate nu a fost suficient de mare pentru a permite modificarea notei lucrării. Speranțele a 231 de candidați s-au materializat în note mai mari, însă pentru alți 26 de elevi contestațiile nu au fost de bun augur, aceștia din urmă trezindu-se cu note mai mici. Așa i s-a întâmplat și uneia dintre candidatele care au obținut, inițial, cea mai mare medie de pe județ. Este vorba Mihai Mirela Elisabeta, absolventă a Școlii Gimnaziale “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. Inițial, ea primit nota 9.90 la Limba română și 10 la Matematică, obținând media 9.95. Nemulțumită de nota primită la prima probă, a depus contestație, însă profesorii care i-au recorectat lucrarea i-au acordat un punctaj mai mic decât inițial, nota acesteia scăzând la 9.70, iar media la 9.85.

Fără medii de 10 și după contestații
Nici după contestații nu se înregistrează medii de 10 la Evaluarea Națională. Medii de cel puțin 9.90 au acum șase elevi. Aceștia sunt: Roșca Ruxandra Raluca, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Rovinari – 9.95 (9.90 la Limba română, 10 la Matematică), Aggarwal Ananda Maria, de la Liceul Tehnologic Turburea – 9.92 (9.85 la Limba Română, 10 la Matematică), Davițoiu Ileana Teodora, de la Școala Gimnazială “Pompiliu Marcea” Târgu-Jiu – 9.92 (9.85 la Limba română, 10 la Matematică), Godinel Daria Teodora, de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – 9.90 (9.80 la Limba română, 10 la Matematică), Orfescu Petrișor, de la Liceul Tehnologic Bîlteni – 9.90 (9.80 la Limba română, 10 la Matematică) și Balacescu Anamaria, de la Școala Gimnazială “Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu – 9.90 (9.80 la Limba română, 10 la Matematică). Deși nu s-au înregistrat medii de 10, numărul candidaților care au primit nota maximă la Matematică a crescut la 46 după recorectarea lucrărilor, în timp ce al celor care au obținut aceeași notă la Limba română a rămas neschimbat.

Urmează admiterea la liceu
Pentru absolvenții de gimnaziu urmează acum admiterea la liceu. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere la liceu de către aceștia și părinții lor, asistați de diriginți, va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 8 – 12 iulie. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat pentru absolvenții de gimnaziu va avea loc pe 19 iulie. Repartizarea se face ordonând candidații descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate. Ordonarea candidaților se face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media de evaluare națională, media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obținută la proba de Limbă și literatură română din cadrul Evaluării Naționale și nota obținută la proba de Matematică. Prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlaltor opțiuni. O opțiune este invalidă însă dacă: codul opțiunii alese de candidat nu există sau opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă şi candidatul nu a susținut-o. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. Situația poate apărea în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari. Pe 20 iulie se vor afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal listele candidaților repartizați în acea unitate. Pe 28 iulie va avea loc a doua repartizare computerizată și se va afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal de stat lista candidaților repartizați în acea unitate în a doua etapă.
A treia repartizare computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare, va avea loc pe 1 și 2 septembrie.
În ceea ce privește admiterea candidaților pentru învățământul seral și pentru cel cu frecvență redusă repartizarea acestora se va face în perioada 27 – 29 iulie. Între 11 și 13 iulie se va face repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi, iar între 14 și 16 iulie înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special. Media de admitere de liceu se calculează ca medie ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.