Zeci de incendii de vegetație în trei zile, în Gorj! Pompierii fac, din nou, apel la cetățeni

627

28 de incendii de vegetaţie uscată au avut loc, în ultimele trei zile, în localitățile Săcelu, Albeni, Glogova și Târgu-Cărbunești, după ce oamenii au încercat să-şi cureţe terenurile agricole, ignorând recomandările pompierilor.
,,De la începutul anului au fost înregistrate peste 100 de incendii de vegetație uscată”, a precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. Reprezentanții instituției lansează, din nou, un apel public privind măsurile care trebuie să fie luate pentru prevenirea unor astfel de situaţii.
,,Facem un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 de lei.
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens”, a mai declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Pompierii avertizează că ,,utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”.
Arderea resturilor vegetale, deşeurilor se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor care se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here