Zeci de cazuri confirmate în trimestrul II, Numărul bolnavilor psihic creşte într-un ritm alarmant

349

În judeţul nostru, sunt confirmate 8.466 de cazuri de bolnavi psihic. Numai anul trecut, au intrat în evidenţele medicilor 374 de gorjeni. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihici cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie este mai mare, respectiv 90 de pacienţi.

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, peste 89 dintre ei fiind periculoşi. Potrivit statisticilor DSP Gorj, numai în trimestrul II al anului în curs au fost confirmate încă 39 de cazuri. „La finele trimestrului II al acestui an avem 8.466 de bolnavi psihic, 4.415 provenind din mediul rural. La aceeaşi dată, se aflau în evidenţe 89 de bolnavi psihic periculoşi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Mai mulţi bolnavi decât decontează
Spitalul Orăşenesc Turceni este singura unitate medicală gorjeană unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 72 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte mereu această capacitate. „Avem 90 de pacienţi acum şi am avut 100 săptămâna trecută. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Cu alte cuvinte, în judeţul Gorj există mai mulţi bolnavi psihic decât decontează statul. Dincolo de statistici, realitatea este cu atât mai cruntă, cu cât mulţi dintre aceşti bolnavi nu au nici asigurări medicale, costurile lor fiind suportate în integralitate de spitalul unde sunt internaţi. Din nefericire, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here