Situaţia cu solicitările pentru creşe din fiecare judeţ a fost prezentată vineri primului-ministru în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Bucureşti. „Prefectul Liviu Andrei a fost prezent vineri la Bucureşti unde a prezentat, alături de ceilalţi prefecţi din ţară, situaţia actuală cu creşele din judeţ, dar şi numărul de astfel de unităţi de care ar mai fi nevoie să se construiască.
Întâlnirea de la Bucureşti a fost stabilită în urma deciziei Guvernului de a reduce concediul de maternitate de la doi la un singur an”, a declarat Alina Iordăchescu, purtător de cuvânt al Prefecturii Gorj.
În anul 2011, la nivel naţional se estimează construcţia a astfel de 400 de unităţi, proporţionale cu creşterea numărului de părinţi care vor apela la ajutorul creşelor datorită reducerii concediului de creştere al copilului.
14 creşe în prezent
În situaţia prezentată de prefectul Andrei se regăseau date cu privire la numărul de creşe de care ar mai fi nevoie şi care vor fi construite în anul care urmează în oraşele din judeţul Gorj. Astfel, la Bumbeşti-Jiu ar mai fi nevoie de o creşă cu 15 locuri, două la Novaci cu 100 de locuri, una la Rovinari cu 25 de locuri, o alta cu 30 de locuri la Târgu-Cărbuneşti, tot atâtea locuri şi pentru municipiul Motru, iar pentru Târgu-Jiu se vor mai construi alte cinci creşe cu 150 de locuri pentru copiii târgujieni. La ora actuală, singurul oraş amintit mai sus care nu are nicio creşă este Novaciul, în timp ce în municipiul Târgu-Jiu există nouă astfel de unităţi frecventate de circa 1.530 de copii. Câte o singură creşă există şi la Rovinari cu 25 de locuri, din care acum ocupate 20, la Bumbeşti-Jiu sunt 15 locuri, dar poate fi extinsă până la 30, tot 30 de locuri sunt disponibile în prezent şi la Târgu-Cărbuneşti dar ocupate circa 25, iar la Motru un număr de 26 de copii merg la o singură creşă din municipiu cu 30 de locuri totale.
Izabella Molnar