Zbor Târgu Jiu-Bruxelles, deasupra unui cuib de cuci portocalii

391

Înainte de a pleca la Bruxelles ca să se zbată pentru a repara ce au stricat portocaliii, primul ministru al României, Victor Ponta, a participat la Târgu-Jiu, împreună cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la deschiderea anului şcolar 2012-2013. Ca dovadă a importanţei ce-o acordă învăţământului, formării generaţiilor viitoare şi a ataşamentului faţă de judeţul Gorj.

În capitala Gorjului, fie la Colegiul Naţional „Spiru Haret” ori la o şcoală generală, premierul a făcut abstracţie de politică, comentând numai problemele şcolii şi posibilitatea ca, de anul viitor, clasa pregătitoare să revină la grădiniţe.
Vom relua o seamă de teme ale discuţiei cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aşa cum primul ministru le-a prezentat, mai în detaliu, la întâlnirea USL de săptămâna trecută, la Murighiol. Acolo unde, co preşedinţii USL – Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) – s-au reafirmat ca o echipă solidă ce are intenţia de a câştiga alegerile, din 9 decembrie, pentru viitorul Parlament al României cu un scor în jur de 60%. Iar pentru asta, începând de ieri, USL s-a ocupat şi se va ocupa cu mai mare sârg de guvernare. Una deloc uşoară datorită găurilor negre rămase de la guvernările portocalii – Boc şi MeReU -, la toate ministerele.
Tot atunci, premierul s-a pronunţat pentru o creştere diferenţiată a cotei unice, aflată acum la 16%, spre a putea creşte veniturile bugetare. Care-au crescut în acest an, cu deosebire după schimbările de la ANAF – prin desfiinţarea caracatiţei aflate acum în atenţia procurorilor. În legătură cu afirmaţia secretarului de stat al ministerului finanţelor Publice, Liviu Voinea, faţă de posibilitatea aflării marilor datornici la Fisc, primul ministru Victor Ponta s-a arătat nemulţumit că această idee – ce merge foarte bine la suedezi – ar putea crea delaţiuni la noi, recomandându-i universitarului şi excelentului finanţist Liviu Voinea să facă propunerile la Guvern, înainte ca acestea să fie făcute publice presei.
La ora la care scriem aceste rânduri, primul ministru Victor Ponta se va fi întâlnit cu preşedintele CE, Barroso, în încercarea de a risipi îndoielile occidentalilor faţă de situaţia din România, una fals prezentată de europarlamentarii portocalii şi de Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta va avea de furcă, ştiut fiind că joia trecută a trecut pe la Bruxelles, la cererea lui, Traian Băsescu. Iar intruziunea acestuia în probleme ce nu-l privesc continuă să tulbure apele. Practic, Băsescu s-a băgat acolo unde nu-i fierbe oala. Unde nu are nicio atribuţie şi nu are dreptul să emită nicio părere pe zonele ce ţin de Guvern: pe buget, pe relaţii economice, relaţii fiscal-bugetare şi, mai ales, pe noul Buget 2014-2020. Ştiut fiind că Bugetul UE se negociază numai între guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene.
Ion Predoşanu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here