Ingrediente
2 kg ceapă
2 kg vinete
2 kg ardei copţi (kapia şi gogoşar)
1 kg pastă de roşii cu ardei
1 kg ciuperci conservate
750 ml ulei
piper măcinat
cimbru
foi de dafin
sare după gust
4 linguri zahăr
Mod de preparare
Vinetele şi ardeii se cântăresc după ce au fost copţi şi curăţaţi, precum şi lăsaţi la scurs. Ceapa se toacă solzişori şi se căleşte în ulei cu puţină sare până devine translucidă, apoi punem ciupercile scurse şi tocate şi mai lăsăm puţin pe foc amestecând din când în când. Nu este riscul să se lipească pentru că este ulei mult. Trecem vinetele şi ardeiul prin robot şi le punem în vasul în care vom pregăti zacusca, apoi adăugăm ceapa şi ciupercile şi omogenizăm. Asezonăm cu piper, cimbru, sare şi foi de dafin şi dăm vasul la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 3 ore. Pe parcurs, mai scoatem vasul din cuptor şi mai amestecăm zacusca cu o paletă de lemn. De câte ori scoatem vasul, oprim câte o lingură de zacuscă pe o farfurie şi lăsăm să se răcească, apoi gustăm să ne dăm seama dacă mai adăugăm condimente. După ce începe să se ridice ulei deasupra înseamnă că este aproape de final şi punem pasta de roşii cu ardei. Mai lăsăm la cuptor circa 30 – 40 de minute, timp în care mai gustăm şi mai potrivim cu sare şi condimente dacă mai este cazul.
Apoi pregătim borcanele, le spălăm, le scurgem şi le punem într-o tavă, pe care o vom introduce la cuptor după ce scoatem zacusca, pentru a steriliza borcanele. Lăsăm tava cu borcane în cuptor 5 minute, apoi umplem borcanele cu zacusca, punem capacele şi le dăm din nou la cuptor pentru alte 5 minute, după care stingem focul şi lăsăm tava cu borcanele în cuptor până la răcirea acestora.