Curățenia de primăvară le dă bătăi de cap pompierilor. În nici patru zile, aceștia au fost solicitați să intervină pentru stingerea a zece incendii. În majoritatea cazurilor a fost vorba de incendii de vegetație uscată, provocate de focurile aprinse de gospodari pe câmpuri sau prin grădini.
În perioada 18 – 21 martie 2016, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au răspuns la 40 de solicitări venite din partea cetățenilor. În 28 dintre cazuri a fost nevoie de intervenția echipajelor SMURD, iar alte două cazuri au privit solicitări pentru asigurarea măsurilor specifice. În alte zece situații a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru stingerea unor incendii. În șase dintre cele zece cazuri a fost vorba de incendii de vegetație uscată. ”În perioada 18 – 21 martie, echipajele de intervenţie ale ISU Gorj au fost solicitate şi au intervenit pentru stingerea a şase incendii de vegetaţie uscată ce au avut loc în municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşul Bumbeşti Jiu şi comunele Cîlnic, Văgiuleşti şi Căpreni. Au ars aproximativ 18 hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş, proprietate a cetăţenilor. Cauza probabilă a incendiilor este „flacără – focul deschis”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj.
Amenzi de până la 2.500 de lei
Pentru a preveni izbucnirea unor astfel de incendii, pompierii le reamintesc cetățenilor că activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie făcută numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Cei care nu respectă regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale. Mai exact, neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei cu amendă de la 500 la 1000 de lei, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc, neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi și neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului cu amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei.
Incendii la case și anexe gospodărești
Nu doar incendiile de vegetație uscată le-au dat de lucru pompierilor în weekend. Aceștia au fost mai solicitați să intervină și pentru stingerea unor incendii izbucnite la case și anexe gospodărești din județ. Astfel, sâmbătă, 19 martie, două echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Turceni au intervenit în satul Aninoasa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit şi un garaj auto, din cauza unui conductor electric defect ori neizolat corespunzător. Intervenţia promptă a pompierilor militari a dus la localizarea incendiului în limitele găsite, reducând considerabil valoarea pagubelor. Au ars acoperișul casei de locuit pe aprox. 35 mp, acoperișul tip mansardă al garajului pe aprox. 25 mp, material textil și patru mașini de cusut aflate în mansarda garajului. Tot sâmbătă, un alt echipaj din cadrul Secţiei de Pompieri Turceni a intervenit în comuna Ţânţăreni, sat Ţânţăreni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească. Până ca pompierii să reușească să stingă incendiul, anexa a ars pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp. În seara aceleiași zile, două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu au intervenit în comuna Leleşti, sat Frăteşti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o altă anexă gospodărească. În acest caz au ars anexa gospodărească, pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp., precum şi circa 230 baloţi de fân. Atât la Tânțăreni, cât și la Lelești, cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind „flacără – folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu”. Un alt incendiu a izbucnit duminică în satul Bengești din comuna Bengești-Ciocadia. Casa unui localnic a fost cuprinsă de flăcări din cauza efectului termic degajat de coşul de fum, amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Pentru stingerea incendiului a intervenit un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Novaci, care a reușit să stingă flăcările înainte ca acestea să provoace pagube prea mari, arzând doar 2 mp. din tavanul casei de locuit, în jurul coşului de evacuare a fumului.
Roxana Lupu