Vrea statistica reală a „genocidului” din CEO. „Prea mulți mineri și energeticieni sunt acum în pământ”

2045

Liderul de sindicat Manu Tomescu, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cere să se facă o analiză „din 2012 și până în prezent”, pentru a vedea câți salariați au murit în perioada activității și câți au pierit după un an sau doi după ce s-au pensionat. Oamenii cer în stradă să fie modificată legea astfel încât să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, după zeci de ani lucrați în condiții grele de muncă.

Minerii protestează la Târgu-Jiu, din 8 februarie, cerând reducerea vârstei de pensionare. Mulți dintre ei au dobândit boli profesionale și nici nu mai apucă să se bucure de pensie.
„Ieri (n.r. luni) la protest niște colegi mi-au spus că la ei, la termocentrala Turceni, de la începutul anului și până acum le-au murit 6 colegi, dintre care unul s-au doi abia se pensionaseră, iar ceilalți erau încă în activitate! Vă dați seama, dacă numai într-o sucursală au murit 6 oameni de la începutul anului și până acum, oare câți colegi ne-or fi murit din toată compania!? Oare câți au murit după nici un an sau doi de la pensionare, din cauza bolilor acumulate în cei zeci de ani de activitate!? Plus că din câte îmi amintesc eu, parcă la noi, la Complexul Energetic Oltenia, mai sunt în medie cred că unul sau două accidente mortale pe an!”, spune Manu Tomescu, vicepreședintele Energia Rovinari.

Vrea statistica reală a „genocidului din CEO”
De aceea, liderul de sindicat vrea să se facă „o analiză corectă” pe tema morbidității salariaților din CE Oltenia. „De fapt eu cred că o evidență în acest sens există, dar ea nu ne va fi arătată niciodată. Dar haideți să încercăm să facem noi o numărătoare! Haideți să încercăm să ne numărăm noi colegii decedați în ultimii 8-9 ani acolo în sucursalele și carierele miniere, unde lucrăm fiecare! Așa o să avem statistica noastră, o statistică reală a genocidului creat datorită faptului că nu ne este recunoscută grupa de muncă în condiții speciale! Iar acest genocid trebuie stopat, prin încadrarea minerilor și energeticienilor în legea pensiilor, la condiții speciale de muncă! Prea mult am îndurat și am suferit, plătind cu sănătatea și cu drepturile noastre, pentru a susține Sistemul Energetic Național, iar drept răsplată capii țării ne-au disprețuit! Prea mulți mineri și energeticieni sunt acum în pământ după ce au muncit 30-40 de ani în cariere și termocentrale fără să mai prindă o zi de pensie!”, a spus Tomescu.
„Au murit prea mulți la Cariera Roșia, nu le-am mai putut ține evidența. Și încă mai avem colegi cu afecțiuni grave și foarte grave. Dar o să iau o evidență clară și o s-o transmitem, ca să-i trezim pe politicieni”, a anunțat un alt lider de sindicat.

Amendament pentru pensionarea minerilor

Parlamentarii PSD au anunțat că au depus un amendament la Lega pensiilor, astfel încât minerii și energeticienii să se poată pensiona mai devreme.

„În urma discuțiilor purtate săptămâna trecută cu minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia, referitor la proiectul lor privind reducerea vârstei de pensionare, îi anunț că, alături de ceilalți parlamentari PSD de Gorj, am depus modificările la Proiectul de Lege pentru completarea alin. (1) al art. 30 și pentru modificarea art. 56 din Legea nr. 263/2020 privind sistemul unitar de pensii public”, a anunțat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj.
Prin urmare, articolul de lege care menționa că pot fi pensionați mai devreme salariații din „unitățile de producție a energiei electrice și termice“ este completat cu „și unitățile de extracție a cărbunelui“.
„Situația actuală în care se află Complexul Energetic Oltenia impune demersuri necesare în vederea susținerii unor măsuri de protecție socială în perioada premergătoare aprobării planului de restructurare și decarbonare înaintat Comisiei Europene și găsirea unor soluții alternative pentru evitarea unui genocid social în rândul salariaților companiei și implicit la nivelul întregului județ, dar și pentru evitarea escaladării unor conflicte și proteste spontane”, arată inițiatorii Mihai Weber, Claudiu Manta și Cristinel Rujan.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here